Waarom is oplossingsgericht werken en denken goed en hoe leer je dit? Ik zeg altijd, voor elk probleem is een oplossing te vinden. We handelen er alleen niet altijd naar.

Vaak zakken we weg in een slachtofferrol en zoeken we geen oplossing. Door oplossingsgericht te werken en denken, zul je een hoop stress en onrust besparen.

Daarnaast zal het je helpen bij het behalen van successen en doelen zowel persoonlijk als voor bedrijven. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen.


“Ik heb jaren lang last gehad van stress en onrust, omdat ik steeds maar vol bleef houden in handelingen en gedachtes waarvan ik dacht dat deze werkten of waar waren. Oplossingsgericht werken en denken heeft mij enorm veel rust in mijn hoofd gegeven. Puur door alleen al de gedachte dat voor elk probleem een oplossing is en dat ik deze op mijn eigen tempo kan en mag gaan oplossen.”

— Kaz Willer

Waarom oplossingsgericht werken en denken?

Oplossingsgericht werken en denken zorgt ervoor dat je een hoop negatieve energie bespaard. Door in de slachtofferrol te stappen kun je jezelf moedeloos gaan voelen en dit zal als een sneeuwbaleffect gaan werken.

Je zult keer op keer negatiever worden zonder dat je het doorhebt en alles lijkt wel fout te gaan.

Daarom is oplossingsgericht werken en denken dé oplossing om een gezonde leefstijl te hebben of om een goed bedrijf te runnen. Ik zal hieronder opsommen waarom het goed is.

Voor werknemers, zzp’ers en privé:

Voor bedrijven:

  • Betere bedrijfsstructuren
  • Meer duidelijkheid naar je werknemers toe
  • Meer positiviteit op de werkvloer
  • Meer discipline en motivatie
  • Resultaatgericht werken
  • Winstgevende systemen creëren

Hoe leer je oplossingsgericht werken en denken?

Dit gaat misschien niet van de een op de andere dag, maar als je bewust bent van jouw eigen gedachtes en handelingen, dan zal het niet lang duren voordat dit op de automatische piloot gaat.

Er zijn een aantal manieren hoe je ervoor kunt zorgen dat je stapsgewijs oplossingsgericht leert denken. Ik zal het hieronder voor je opsommen.

1. Oplossingsgericht werken door een dagboek

Door jouw gevoelens en emoties dagelijks in een dagboek op te schrijven, zul je meer bewustzijn creëren over hetgeen dat je dagelijks doet en denkt.

We doen tegenwoordig namelijk zoveel op de automatische piloot dat we niet eens meer doorhebben dat we af en toe negatief zijn.

2. Oplossingsgericht denken door probleemonderzoek

Wat is er nou werkelijk aan de hand? Schrijf dit eens voor jezelf op. Waar loop je op dit moment tegenaan in jouw bedrijf of leven. Maak desnoods een tabelletje met aan de linkerkant het probleem en aan de rechterkant de oplossing.

  • Wat is het probleem? > Waarom is het een probleem? Wat veroorzaakt het probleem?

3. Waarom is het een probleem?

Wanneer je voor jezelf het probleem hebt opgeschreven, dan kun je per probleem jouw gevoel gaan opschrijven. Wat voor gevoelens en gedachtes komen in mij naar boven bij dit probleem of wat veroorzaakt dit probleem op de werkvloer?

Waarom vind ik dit eigenlijk een probleem? Schrijf ook op hoe je het graag anders zou willen, want dit kan je gaan helpen bij het bedenken van oplossingen.

4. Bedenk vooral goed wat je wél wilt

Het allerbelangrijkste is om vooral op te schrijven wat je wel zou willen. Schrijf bijvoorbeeld eerst op wat je niet meer wilt, maar schrijf vervolgens op wat je wel wilt en behoudt daar jouw focus op.

5. Wat gaat er voor je veranderen als het lukt?

Bij wat je wel wilt, kun je gaan opschrijven wat dit voor jou gaat veranderen. Hoe gaat jouw leven of bedrijf eruitzien als je dit kunt gaan oplossen? Hoe voel je jezelf daarbij?

6. Oplossingsgericht werken door uitschrijven

Nadat je alle problemen voor jezelf hebt opgeschreven kun je per probleem alle mogelijke oplossingen gaan bedenken. Kies vervolgens 1 oplossing waar je mee aan de slag gaat. Mocht het niet werken, dan heb je nog andere oplossingen die misschien wel voor je werken.

7. Voer de oplossingen uit

Je kunt nu stapje voor stapje de oplossingen gaan uitwerken. Stel jezelf bijvoorbeeld voor om 1 maand lang 1 oplossing uit te proberen. Vink het af als het werkt. Werkt het niet? Pak dan de volgende oplossing uit het rijtje.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: