Home » Blog » Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid, maar daar is in principe niets mis mee. Het wordt pas vervelend wanneer jij jouw dagelijkse leven laat lijden door angst en een tekort aan zelfvertrouwen. Wil je jouw zelfvertrouwen vergroten? Dan is dit artikel over hoe krijg je meer zelfvertrouwen zeker iets voor jou!

Het is niet fijn om keuzes te maken die zijn gebaseerd op angst, want je wilt het wel graag, maar toch houden jouw gevoelens en gedachtes jou tegen om te kunnen groeien. Je kunt wel gaan onderzoeken naar waar het vandaan komt, maar het is beter om te kijken naar hoe je het op kunt lossen.

In dit artikel geven we je 12 tips voor meer zelfvertrouwen.

Wat is zelfvertrouwen?

Allereerst de vraag: Wat is zelfvertrouwen? Dit is in principe het vertrouwen hebben in jezelf dat je iets kunt, zonder daarover na te denken. Wanneer je gaat wandelen, dan hoef je niet meer na te denken over hoe je dit gaat doen. Dit geeft jou dus zelfvertrouwen, want je weet hoe het moet en je weet dat je dit kunt.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Jouw zelfvertrouwen vergroten begint bij het accepteren van jezelf. Je vindt jezelf goed genoeg en je weet wat voor waarde je te brengen hebt in de wereld. Wanneer je een tekort hebt aan eigenwaarde, dan kan onzekerheid wel eens om de hoek komen kijken.

Gevolgen van onzekerheid

Gevolgen van een tekort aan zelfvertrouwen

Onzekerheid kan vele negatieve gevolgen voor je hebben. Zie hieronder een lijst met de gevolgen.

  • Depressie of psychische klachten
  • Faalangst
  • Eenzaamheid
  • Stress
  • Angststoornissen
  • Schuldgevoelens
  • Slechte gezondheid
  • Geen sociale contacten, vrienden of relatieproblemen
  • Financiële problemen of problemen op het werk.

Wanneer je last hebt van een van deze dingen, dan kan het zo zijn dat je een te kort hebt aan zelfvertrouwen.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Allereerst kan ik je vertellen dat dit niet te maken heeft met wat je hebt of wat je doet. Wanneer je namelijk steeds iets nodig hebt om je goed te voelen of wanneer je steeds het gevoel hebt dat je moet presteren, dan levert dat maar een korte impuls van zelfvertrouwen op.

Meer zelfvertrouwen krijgen

12 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten

Zelfvertrouwen vind je binnenin jezelf, niet van buitenaf. Zie hieronder verschillende tips voor meer zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je na het lezen van de tips, deze ook direct in jouw leven kunt gaan toepassen. Hoe kun je jouw zelfvertrouwen vergroten?

1.     Zelfacceptatie en bewustwording

Dit begint bij zelfacceptatie en bewustwording van je gevoelens en gedachtes. Je weet wat je kunt en dat je goed genoeg bent. Het maakt niet uit wat anderen van jou vinden. Een complimentje is leuk, maar dit heb je niet nodig om jezelf op-en-top te voelen. Wat kan helpen is het bijhouden van een dagboek.

2.     Verzamel de mooie kwaliteiten van jezelf

Maak eens een lijst met mooie kwaliteiten van jezelf. Vraag dit ook in jouw omgeving. Er komen vaak hele andere dingen naar boven, dan dat je zelf in de gaten hebt. Wanneer je aan jouw omgeving vraagt om de mooie kwaliteiten van jou op te schrijven, dan kun je misschien een rode draad vinden in waar je goed in bent. Wat zien ze in jou?

3.     Zelfvertrouwen vergroten door fouten te maken

Je vindt het niet erg om fouten te maken, want je weet dat je daar alleen maar van kunt groeien. Schrijf op wat er fout ging en kijk naar hoe je het de volgende keer anders kunt doen. Je bent niet heel perfectionistisch.

4.     Stap uit je comfortzone

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je ergens angst voor hebt, doe het dan toch. Denk er niet te veel over na. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Doe eens een keer iets anders dan dat je normaal doet. Zoek avontuur en spanning op. Stap uit je comfortzone.

Omring jezelf met positieve mensen

5.     Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Het is goed om doelen te stellen, maar houdt het wel realistisch voor jezelf. Teken bijvoorbeeld een trap met verschillende treden en kijk naar wat het eerste stapje is die je kunt zetten. Stap zo trede voor trede de trap op en vergeet daarnaast vooral niet te genieten van de reis die je maakt.

6.     Blijf jezelf ontwikkelen

Investeer in jezelf en lees verschillende boeken over ontwikkeling. Daarnaast kun je meedoen aan verschillende trainingen, webinars en seminars om jezelf te blijven ontwikkelen. Pas er wel voor op dat je niet verdwaald raakt in de theorie, want het is wel belangrijk om actie te zetten op dat wat je geleerd hebt.

7.     Zorg goed voor jouw eigen gezondheid

Naast dat je goed moet zorgen voor je mentale gezondheid, is het ook goed om gezond te eten en om regelmatig te sporten.

8.     Omring jezelf met positieve mensen

Zorg ervoor dat je positieve mensen in jouw omgeving hebt die in jou geloven en die je motiveren, want je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je mee omgaat.

9.     Kijk mensen in de ogen aan

Wanneer je een gesprek met iemand voert, dan is het goed om iemand in de ogen aan te kijken. Maak echt verbinding met die persoon en voel de energie en liefde, want iedereen heeft liefde in zich.

10.  Wees lief voor jezelf

Besteed oprecht aandacht aan jezelf en verzorg jezelf goed, omdat dit voor meer zelfliefde zal zorgen. Trakteer jezelf eens op een leuk uitje. Ontspan genoeg en geniet van het leven.

11.  Doe iets wat je leuk vindt

Wanneer je iets doet wat je niet leuk vindt, dan kan dat negatieve gevolgen hebben op jouw zelfvertrouwen. Ga ontdekken wat je leuk vindt. Misschien is het tijd om jouw huidige baan op te zeggen?

12.  Creëer waarde en help anderen

Zorg ervoor dat je waarde kunt geven aan de wereld en dat je anderen kunt helpen met jouw vaardigheden, want dit kan een gevoel van voldoening geven.

Volg een cursus zelfvertrouwen

Je hebt nu gelezen over hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Je weet nu hoe je zelfvertrouwen kunt krijgen en wat de gevolgen zijn van een tekort eraan. Het is goed om hier direct mee aan de slag te gaan. Je dient hierin stappen te maken en actie te ondernemen.
Een cursus zelfvertrouwen kan jou helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Blijvend Zelfvertrouwen – Online Training

Wil jij meer zelfvertrouwen en sterker in je schoenen staan? Dan is deze online cursus zelfvertrouwen zeker iets voor jou! In een stappenplan ga je leren hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.

✓ Blijvend Zelfvertrouwen 
✓ Jezelf voor 100% accepteren
✓ Meer dan 15.000 cursisten hebben de trainingen gevolgd van Newstart!
✓ Stoppen met zelfkritiek

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: