Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel, wat betekent dat het een aandoening is die niet genezen kan worden.
Het komt voor bij ongeveer 10-15% van de wereldbevolking en komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Het komt vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Het wordt gekenmerkt door buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree en/of constipatie.
Er is geen cure voor PDS, maar de klachten kunnen wel onder controle gehouden worden met de juiste behandeling of verlicht worden door middel van medicatie en/of leefstijlmaatregelen.
De aandoening kan erg ongemakkelijk zijn en kan leiden tot een vermindering van de kwaliteit van leven. Er is echter goed nieuws: met de juiste behandeling kan prikkelbare darm syndroom (PDS) worden beheerst.
Wil jij van jouw darmproblemen af? Bekijk dan het Healthy Gut Online Programma!
Inhoudsopgave
5 prikkelbare darm syndroom tips
PDS kan een vervelende aandoening zijn die het dagelijks leven kan belemmeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen ervan te verminderen. Hieronder geven we je 5 tips die je kunt gebruiken.
1. Eet regelmatig en gezond
Een regelmatige en gezonde voeding is belangrijk voor iedereen, maar voor mensen met PDS is het extra belangrijk. Eet kleine maaltijden gedurende de dag in plaats van 3 grote maaltijden.
Vermijd voedingsmiddelen die je darmen irriteren, zoals koffie, alcohol, frisdrank, vette of pittige gerechten. Eet veel vezels, vers fruit en groenten, en volkorenproducten. Drink daarnaast voldoende water gedurende de dag.
2. Vermijd stress
Stress kan de symptomen van PDS verergeren. Probeer je stressniveau te verlagen door ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga of meditatie. Probeer ook regelmatig te bewegen om de bloedcirculatie te verbeteren en je spieren te ontspannen.
3. Overweeg medicatie
Als je last hebt van PDS, overleg dan met je arts om de beste behandeling voor jou te vinden. Er is geen specifieke behandeling voor PDS.
Wel zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden.
Deze behandelingen zijn onder andere:
Antispasmodica: dit zijn medicijnen die de spieren in de darmen ontspannen, waardoor de symptomen verminderen.
Antidepressiva: dit zijn medicijnen die de pijnstillende effecten hebben en de darmmotiliteit kunnen verminderen.
Antibiotica: dit zijn medicijnen die helpen bij bacteriële infecties in de darmen.
Diarree stoppende medicijnen: dit zijn medicijnen die de darmmotiliteit verminderen, waardoor de symptomen van diarree verminderen.
Probiotica: dit zijn micro-organismen die de darmflora in balans helpen houden, waardoor de symptomen van PDS verminderen.
Voedingssupplementen: dit zijn supplementen die de darmflora in balans helpen houden.
Homeopathische middelen: dit zijn natuurlijke middelen.
4. Vermijd sommige voedingsmiddelen
Bij PDS is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dit zijn voedingsmiddelen die de symptomen ervan kunnen verergeren.
❌ Deze voedingsmiddelen zijn onder andere:
– Alcohol – Cafeïne – Chocolade – Fastfood – Gefrituurde voedingsmiddelen – Koffie Zuivelproducten – Margarine – Mayonaise – Soepen – Vetrijke voedingsmiddelen – Pittige voedingsmiddelen – Vruchtensappen – Yoghurt met suiker – Smaak- en kleurstoffen.
5. Ga naar de huisarts
Als je last hebt van (ernstige) buikpijn, diarree, constipatie of andere vervelende symptomen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan.
De dokter kan je onderzoeken en je bloed testen om andere aandoeningen uit te sluiten. Als er geen andere aandoeningen gevonden worden, kan de dokter je een aantal behandelingen voorschrijven, zoals:
Dieet
Medicijnen
Psychologische hulp
De huisarts kan je daarnaast eventueel doorverwijzen naar een gastro-enteroloog of internist. Deze artsen kunnen verder onderzoek doen en je behandelen.
Als je last hebt van PDS, is het belangrijk om je niet te laten leiden door de aandoening. PDS kan een grote impact hebben op je leven, maar met de juiste behandeling kan je leven gewoon verder gaan.
Prikkelbare darm syndroom dieet: Low-FODMAP
Het Low-FODMAP Diet is een speciaal dieet dat is ontworpen om de symptomen van PDS te verminderen. FODMAP is een afkorting voor ‘Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides en Polyols’.
Dit zijn korte keten koolhydraten die fermenteren in de darmen, waardoor symptomen kunnen ontstaan.
Het Low-FODMAP Dieet houdt in dat je voedingsmiddelen met hoge FODMAP-gehalten vermijdt. In plaats daarvan eet je voedingsmiddelen met een lage of geen FODMAP-gehalte. Dit dieet kan helpen de symptomen van PDS te verminderen.
❌ Een aantal voedingsmiddelen die hoge FODMAP-gehalten bevatten, zijn:
– Brood – Koekjes – Cake – Chips – Muesli – Appels – Peren- Gedroogd fruit – Zoete aardappelen – Paddenstoelen – Uien – boekweit – Cashewnoten – Amandelen.
Deze voedingsmiddelen dien je dus te vermijden.
✅ Voedingsmiddelen met een lage of geen FODMAP-gehalte:
– Rijst – Pasta – Aardappelen – Maïs – Bananen – Kiwi’s – Meloenen – Grapefruit – Spinazie – Sla – Rode bieten – Wortelen – Lijnzaad – Walnoot – Hazelnoot – Pinda’s
Als je last hebt van PDS, dan is het raadzaam om een voedingsdeskundige of diëtist te raadplegen voordat je begint met het Low-FODMAP Dieet.
Zij kunnen je helpen om het dieet op de juiste manier te volgen en ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Symptomen van prikkelbare darm syndroom
De symptomen van PDS kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen een flinke impact hebben op je dagelijkse leven. Ze kunnen wisselend zijn en soms ook hevig. De meest voorkomende symptomen van PDS zijn:
Buikpijn
Winderigheid
Opgeblazen gevoel
Diarree
Constipatie
Soms ook vermoeidheid, hoofdpijn, depressie en/of angst.
PDS test
Er is geen specifieke test voor PDS. Wel kunnen er verschillende onderzoeken worden gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Deze aandoeningen kunnen vergelijkbare symptomen hebben als PDS.
Deze aandoeningen zijn onder andere:
– Coeliakie – Galblaasaandoeningen – Bacteriële overgroei in de darmen – Chronische darminfecties – Endometriose – Diverticulose – Reumatische aandoeningen – Spastische darmen – Tumoren in de darmen – Auto-immuunziekten
Wat zijn de oorzaken van PDS?
De oorzaak van PDS is nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn enkele theorieën over waarom sommige mensen de aandoening ontwikkelen.
Onevenwicht in de darmflora
Een van de theorieën is dat PDS wordt veroorzaakt door een onevenwicht in de darmflora, de bacteriën die in de darmen leven.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met PDS een veranderde darmflora hebben, met een verhoogd aantal schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot ontstekingen in de darmen, wat weer kan leiden tot buikpijn, diarree of constipatie.
Prikkelbare darm syndroom door een verstoorde spijsvertering
Een andere theorie is dat PDS wordt veroorzaakt door een verstoorde spijsvertering. Bij mensen met PDS wordt de spijsvertering vertraagd, waardoor er meer gas en vloeistoffen in de darmen achterblijven.
Verstoorde werking van het autonome zenuwstelsel
Een derde theorie is dat PDS wordt veroorzaakt door een verstoorde werking van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel reguleert de spijsvertering, maar bij mensen met PDS is deze regulatie verstoord.
Al deze theorieën kunnen een rol spelen in het ontwikkelen van PDS, maar er is nog veel onderzoek nodig om de precieze oorzaak van de aandoening te achterhalen. Er zijn echter een aantal dingen die wel bekend zijn over de oorzaken van PDS.
PDS door stress
Stress is een belangrijke factor in het ontwikkelen van PDS. Mensen die veel stress ervaren, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van PDS. Het kan op verschillende manieren de darmflora verstoren.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een disbalans in de darmflora, maar ook door een verstoorde communicatie tussen de darmen en de hersenen.
Voedingsmiddelen
Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten van PDS verergeren.
❌ Voedingsmiddelen die de klachten kunnen verergeren zijn:
– Alcohol – Cafeïne – Chocolade – Fastfood – Gefrituurde voedingsmiddelen – Koffie Zuivelproducten – Margarine – Mayonaise – Soepen – Vetrijke voedingsmiddelen – Pittige voedingsmiddelen – Vruchtensappen – Yoghurt met suiker – Smaak- en kleurstoffen.
Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen dezelfde klachten ervaart en dat niet en dezelfde voedingsmiddelen verdraagt.
Iedereen is anders en het is belangrijk om je eigen lichaam te leren kennen en te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen om te zien wat voor jou wel en niet werkt.
Gevolgen van PDS
PDS kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. De chronische buikpijn kan leiden tot depressie en/of angststoornissen. Het kan ook moeilijk zijn om te werken of een sociaal leven te leiden.
Sommige mensen met PDS hebben ook last van voedselallergieën of intolerantie. Dit kan ertoe leiden dat ze een beperkt dieet moeten volgen, waardoor ze niet alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
PDS kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, maar gelukkig zijn er behandelingen die kunnen helpen de klachten te verminderen. Als je last hebt van PDS, overleg dan met je dokter om de beste behandeling voor jou te vinden.
Minder darmproblemen door het Healthy Gut Online Programma
Darmproblemen kunnen erg vervelend zijn. Ze kunnen je dagelijkse activiteiten belemmeren en je uit balans brengen. Gelukkig is er iets wat je kan doen om je darmen gezond te houden en problemen te voorkomen: het Healthy Gut Online Programma (HGO).
HGO is een online programma dat je stap voor stap leert hoe je je darmen gezond kunt houden. Het programma biedt praktische informatie over voeding, supplementen, probiotica, stressreductie en beweging.
Het is bedoeld voor mensen met darmklachten, maar ook voor mensen die gezonde darmen willen. HGO is een uniek programma dat je leert hoe je je darmen gezond kunt houden.
Healthy Gut Online Programma
HGO is het meest complete online programma voor een rustige buik! Al jaren helpen ze mensen van hun buikpijn en krampen af. Of men komt bij hen vanwege een opgeblazen gevoel of vervelende winderigheid. Maar ook de “minder logische” buikklachten pakken ze aan. Zoals je moe en futloos voelen, brainfog of een slechte huid.
Krijg hulp van orthomoleculaire diëtisten gespecialiseerd in darmen
Elke twee weken een LIVE Q/A voor al jouw vragen
Wil jij van jouw darmproblemen af? Bekijk dan het Healthy Gut Online Programma!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Misschien vindt je dit ook interessant:
Veelgestelde vragen
Wat zijn de symptomen van prikkelbare darm syndroom?
De meest voorkomende symptomen van PDS zijn: buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en soms ook vermoeidheid, hoofdpijn, depressie en/of angst
Wat mag je niet eten met prikkelbare darm syndroom?
Dit kun je het beste vermijden: – Alcohol – Cafeïne – Chocolade – Fastfood – Gefrituurde voedingsmiddelen – Koffie Zuivelproducten – Margarine – Mayonaise – Soepen – Vetrijke voedingsmiddelen – Pittige voedingsmiddelen – Vruchtensappen – Yoghurt met suiker – Smaak- en kleurstoffen.
Hoe kom je van een prikkelbare darm af?
Er is geen specifieke behandeling voor PDS. Wel zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen onder controle te houden. Denk aan medicijnen zoals probiotica, antispasmodica en antidepressiva, daarnaast kun je eens kijken naar het Het Low-FODMAP Dieet of het Healthy Gut Online Programma dat we in dit artikel aanbieden.
Welke medicijnen helpen bij PDS?
Medicijnen die helpen bij PDS zijn onderandere: antispasmodica, antidepressiva, antibiotica, diarree stoppende medicijnen, probiotica en homeopathische middelen
Is het prikkelbare darm syndroom gevaarlijk?
Het is niet per direct gevaarlijk, maar als je last hebt van (ernstige) buikpijn, diarree, constipatie of andere vervelende symptomen, dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan om ernstige aandoeningen te voorkomen. PDS kan een grote impact hebben op je leven, maar met de juiste behandeling kan je leven gewoon verder gaan.
Comments