top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

OORDELEN OVER ANDEREN. 8 TIPS DIE VOOROORDELEN BEËINDIGEN!



Vooroordelen, oordelen en veroordelen, dit heeft allemaal een bepaalde betekenis. Wat is er mis of juist niet met oordelen over anderen en hoe kun je voor altijd stoppen met vooroordelen?


In dit artikel ga ik wat dieper in op vooroordelen en oordelen over anderen en waarom dit meer over jou zegt dan over een ander. Lees snel verder over wat vooroordelen zijn en waarom het jou beperkt in je dagelijkse leven en successen.

“Ik oordeel zelf natuurlijk ook wel eens. Het is moeilijk om dit niet te doen. Vaak zijn dit gedachten die door mijn hoofd schieten. Ik spreek ze alleen niet uit. Oordelen over iemand anders zegt meer over mij dan over die persoon. Wanneer dit gebeurt, dan vraag ik aan mezelf. Is dit ook echt waar of zijn dit mijn eigen angsten?” — Kaz Willer

Inhoudsopgave


 

Wat zijn vooroordelen?


Een vooroordeel is een mening die je geeft over bepaalde mensen, groepen of organisaties die niet op feiten of waarnemingen zijn gebaseerd. Je weet dus niet of het echt waar is, maar je denkt alleen dat het waar is.


Negen van de tien keer zijn vooroordelen negatief en dit is zijn belemmerende overtuigingen die je kunnen tegenhouden in het dagelijkse leven en in jouw successen. Daarnaast kan het een negatieve impact maken op mensen of groepen waarover de vooroordelen gaan. We stereotyperen bepaalde groepen of mensen.


Vooroordelen gebeurt vaak automatisch om snel informatie aan iets te koppelen. Het gebeurt vaak onbewust, dus we geven er niet snel aan toe. Onze hersenen kunnen niet alle informatie die we binnenkrijgen exact koppelen, dus we groeperen het vaak in verschillende kenmerken. Hieruit ontstaan vooroordelen. We geven mensen en groepen bepaalde stempels die niet waar hoeven te zijn.

Oordelen over anderen


Oordelen over anderen doen we altijd. Dit gebeurt vaak onbewust. Het zijn bepaalde gedachtes die opkomen over iemand. Niet iedereen spreekt ze uit, maar dan ben je nog steeds aan het oordelen. Het is lastig om niet te oordelen over iemand en het kan veel stress geven. Je kunt natuurlijk zowel positief als negatief oordelen over iemand en beide hoeven niet waar te zijn.


We oordelen vaak over anderen gebaseerd op uiterlijk. Dit slaat eigenlijk nergens op, maar toch gebeurt het. Een kaft van een boek zegt ook niets over de tekst die erin staat. Op deze manier loop je ook flink wat kansen uit de weg.


Waarom is oordelen over anderen niet goed of juist wel?


Zoals ik hierboven vertelde loop je een hoop kansen mis, wanneer je aan het oordelen bent over mensen die je niet kent. Oordelen over anderen zegt voornamelijk iets over jezelf. Er zit dus toch nog iets positiefs aan, want dat is namelijk een deur die je opent om aan jezelf te gaan werken. Hieronder som ik voor je op waarom het jou tegen kan houden in je dagelijkse leven en persoonlijke ontwikkeling.


1. Je beperkt jouw eigen succes


Ieder mens op aarde heeft zijn eigen verhaal. Velen hebben situaties meegemaakt waar je van zou kunnen leren. Misschien zit je zelfs midden in een situatie die iemand anders al heeft opgelost. Het zou zonde zijn om dat iemand af te keuren op zijn kledingstijl terwijl die jou misschien een hoop kan bieden.


2. Jouw zelfvertrouwen zal afnemen


Wanneer je aan het oordelen bent over anderen, dan ben je steeds weer jezelf boven iemand anders aan het plaatsen om jezelf goed te voelen. Keer op keer als je dit doet, zal dat schade doen aan jouw zelfvertrouwen. Je denkt simpelweg niet goed genoeg te zijn, dus je gaat oordelen over anderen. Op langere termijn kan dit zeer schadelijk voor je zijn.


Wanneer jij jezelf goed genoeg vindt, dan zul je ook niet oordelen over anderen. Stop met onzeker zijn en overwin jouw angsten.


3. Je zult geen vertrouwensband kunnen opbouwen


Hoe zou jij het vinden als anderen over jou oordelen. Dat je er niet uitziet of dat je raar bent, terwijl ze je niet eens kennen? Zou jij die persoon dan ooit nog vertrouwen? Nee, …


Wanneer je oordeelt over anderen, dan zullen ze je niet kunnen vertrouwen. Op deze manier zul je nooit echt hechte vriendschappen kunnen opbouwen.


Oordelen over jezelf


Ook over jezelf kun je oordelen. Wanneer je dit veel doet, dan zal dit ten koste gaan van jouw zelfbeeld, zelfliefde en zelfvertrouwen. Misschien heb je net als ik bepaalde gebeurtenissen meegemaakt waar je jezelf continu op hebt afgewezen. Je praat jezelf omlaag.


Dit kan je in het heden mee hebben genomen door bepaalde gedachtepatronen te hebben die jou niet vooruithelpen. Werk aan het loslaten van negatieve gedachten over jezelf.

“Ik heb enorm veel over mezelf lopen oordelen. Door gebeurtenissen uit het verleden had ik mezelf een beeld geschetst van hoe slecht ik was. Ik heb geleerd om mijn verleden achter me te laten en ben nog steeds bezig om meer zelfliefde te creëren.” — Kaz Willer

Voorbeelden van vooroordelen



Hieronder zet ik een aantal voorbeelden van vooroordelen die we kunnen hebben. Bewust of onbewust. De soort vooroordelen die we hebben zijn afhankelijk van jouw eigen zelfbeeld en meegemaakte situaties.


  1. Die zal vast ADHD hebben

  2. Alle daklozen zijn losers

  3. Dat zal wel een crimineel zijn

  4. Bij bouwvakkers zie je altijd een bilspleet

  5. Vuilnismannen en vrouwen zijn dom

  6. Vrouwen kunnen niet autorijden of klussen

  7. Dikke mensen zijn lui

  8. Die ziet er onverzorgd uit

  9. Alle mannen zijn eikels


Herkennen van vooroordelen die over jou gaan


Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je loopt in een drukke straat, omgeving of je bent op een feestje. Mensen kijken je scheef aan en beginnen te smoezen of te lachen. Dit kan een vooroordeel zijn vanuit hun kant, maar dit is niet altijd waar! Hoe zelfverzekerder jij in jouw schoenen staat hoe minder last je zult hebben van dit soort situaties.


Wanneer dit gebeurt wil het niet altijd zeggen dat er slecht over jou gepraat wordt. Weet daarnaast dat als het wel zo is dat dit meer over de onzekerheid van de andere persoon gaat. Dit kan een houvast voor je zijn om jezelf er niet druk om te maken.


Het gevaar van vooroordelen


Zeker wanneer bijvoorbeeld een bekend persoon bepaalde vooroordelen over iemand heeft, dan kan dat al snel door vele mensen overgenomen worden, omdat dit vaak een voorbeeldfunctie voor hen is. Dit geld ook voor de media en voor het onderwijs. De informatie die tegenwoordig wordt gedeeld klopt niet altijd. Dit kan dus grote gevolgen hebben als dit door vele mensen als “waar” wordt gezien.


Verschillende soorten vooroordelen


Vooroordelen kunnen we onderverdelen in verschillende soorten categorieën. Onze hersenen doen dit vaak automatisch onbewust. Hieronder een overzicht.


  1. Geslacht

  2. Leeftijdsdiscriminatie

  3. Uiterlijk

  4. Opleiding

  5. Naam

  6. Eigenschappen en kwaliteiten

  7. Politiek en groeperingen

  8. Vergelijkingen

  9. Werkmethoden


Niet oordelen zorgt voor meer vertrouwen


Wanneer je niet oordeelt over anderen, dan zal dat jou op den duur ten eerste meer vertrouwen in jezelf geven en ten tweede zorgt dit ervoor dat andere mensen jou ook eerder vertrouwen. Niet oordelen heeft vele voordelen die jou helpen in je sociale leven en persoonlijke ontwikkeling. Probeer dus om niet te oordelen. Werk aan jouw eigen zelfbeeld en bemoei jezelf niet met iemand anders zijn leven.


Verschil tussen oordelen en veroordelen


Oordelen over het algemeen is het geven van jouw mening. Deze kan positief of negatief zijn. Als je aan het oordelen bent over anderen, dan geef jij jouw mening over een ander op basis van jouw eigen overtuigingen. Wanneer je aan het veroordelen bent, dan betekent het dat je iets afkeurt. Het kan niet zo zijn. Jij denkt te weten hoe het zit en je staat niet open voor een ander inzicht.

8 tips om voor altijd met vooroordelen te stoppen


1. Doe meer kennis op


Over wie of wat heb jij een vooroordeel? Een stap die je kunt zetten is het opdoen van kennis over deze persoon of organisatie. Je kunt dan jouw mening op feiten gaan baseren. Misschien is jouw vooroordeel wel helemaal niet waar. Dan kun je het loslaten.


2. Baseer het op feiten, niet op meningen


Een mening is iets waar jij zelf in geloofd. Dit is jouw eigen waarheid. Wanneer je een vooroordeel hebt, bekijk dan goed of de standpunten die jij hebt ook waar zijn. Baseer jouw gedachtes op feiten. Onderzoek ook goed waar je deze informatie vandaan haalt.


Tegenwoordig wordt er veel “nepnieuws” verspreid of lees- en kijkcijfers te krijgen.


3. Spreek anderen erop aan


Zodra je merkt dat iemand anders aan het oordelen is, spreek deze persoon er dan met respect op aan. Stel goede vragen aan deze persoon. Is het ook echt waar wat hij of zij zegt?


4. Blijf jezelf persoonlijk ontwikkelen


Door jezelf persoonlijk te ontwikkelen, zul je uiteindelijk als persoon ook groeien als je de informatie op de juiste manier toepast. Vooroordelen blijven we houden, maar we zijn onszelf er dan wel meer van bewust als ze opkomen. Persoonlijke ontwikkeling cursussen kunnen je helpen om aan jezelf te werken.


5. Werk aan bewustwording


Bewustwording is een ongoing proces. Dit kun je doen door jezelf persoonlijk te ontwikkelen, door een dagboek bij te houden en door het beoefenen van meditatie.


Dagelijks worden we onszelf steeds meer bewust van bepaalde zaken over onszelf en het leven. Sta even stil bij alles. Leef in het hier en nu.


6. Kijk jezelf eerst in de spiegel aan


Zodra je merkt dat je een vooroordeel hebt. Kijk jezelf dan in de spiegel aan. Waarom heb ik dit vooroordeel? Is dit een angst of onzekerheid die ik zelf heb? Heb ik belemmerende overtuigingen die niet waar hoeven te zijn?


7. Evalueer aan het einde van de dag


Door elke avond even de dag te evalueren, zul je meer bewustwording creëren over van jouw gedachtes en emoties. Schrijf op hoe je deze dag hebt ervaren en of je vooroordelen over iets of iemand had die misschien onterecht zijn.


8. Werk aan jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen


Vooroordelen komen meestal voort uit angsten en onzekerheden vanuit jezelf. Zorg ervoor dat je aan jouw eigen zelfbeeld en zelfvertrouwen gaat werken. Een cursus zelfvertrouwen kan je helpen om te stoppen met vooroordelen.


Mijn mening betreft oordelen over anderen


Ik vind het persoonlijk altijd erg naar als mensen oordelen over anderen, zeker als het ook nog eens wordt uitgesproken, maar dat is mijn mening. Het is vaak onnodig, ongepast en niet gebaseerd op feiten. Ik betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik bepaalde vooroordelen over andere personen heb. Iedereen heeft er last van en het gebeurt vaak onbewust.


Misschien wil je jezelf boven een ander plaatsen om jezelf goed te voelen. Dit is dus een tekort aan zelfvertrouwen. Ten eerste zegt dit iets over jou als persoon. Je hebt een beperkende mindset en staat niet open voor verandering. Zorg ervoor dat jij jezelf goed genoeg gaat vinden, dan zul je ook minder snel oordelen over anderen. Laat anderen in hun waarde.


Ten tweede zul je geen successen behalen door op deze manier te denken, want je denkt te weten hoe het allemaal zit. Tenslotte houd je niet veel vrienden over op deze manier en heb je een onbetrouwbare energie over jezelf heen hangen. Dit is denk ik niet wat je wil? Stop voorgoed met oordelen over anderen

Cursus Grip op je Gedachten


Heb je vaak last van negatieve gedachtes? Dan is deze cursus Grip op je Gedachten zeker iets voor jou! Ontdek een manier van omgaan met alles wat in je hoofd zit op een andere manier dan vaak verkondigd wordt.


✓ Stappenplan voor meer rust in je hoofd ✓ Negatieve gedachten gaan naar de achtergrond ✓ Praktisch, concreet en makkelijk uitvoerbaar in je dagelijks leven






Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen over gedachten:


29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page