Een keto dieet schema, ook wel ketogeen dieet genoemd, is een bekende manier om gewicht te verliezen of om bepaalde aandoeningen of ziektes te verlichten of te behandelen.
Het dieet is erop gericht om je veel minder koolhydraten te laten eten, waardoor je lichaam over gaat op het verbranden van vetzuren om energie te krijgen. Wil jij meer weten over deze dieetvorm en wil je op een verantwoorde manier hiermee zelf aan de slag?
In dit artikel leer je meer over dit dieet en kan je een quiz doen waarna je direct een plan kunt aanvragen om te starten met een ketogeen dieet.
Inhoudsopgave
Wat is een keto dieet?
Het keto dieet schema is erop gericht om het aantal koolhydraten dat je eet, heel erg te verlagen. Door een minimaal aantal koolhydraten te eten en meer producten te eten waar veel vet en eiwitten in zitten, gebeurt er iets bijzonders in je lichaam.
Normaal gesproken gebruikt je lichaam koolhydraten om aan energie te komen. Deze koolhydraten worden verbrand als glucose, of opgeslagen als glycogeen.
Op het moment dat je geen glucose meer hebt, gebruikt je lijf de voorraad glycogeen die is opgeslagen in je lever. Als ook die voorraad op is, bijvoorbeeld omdat je nauwelijks koolhydraten eet, moet je lichaam de energie op een andere manier maken.
In dat geval stapt je lichaam over naar de verbranding van vetzuren. Daardoor ontstaan ‘ketonen’, die je lijf gebruikt als energie.
Er bestaan verschillende varianten van het ketogeen dieet. Het verschil tussen deze varianten is de toegestane hoeveelheid koolhydraten die je mag eten en de verhouding van koolhydraten ten opzichte van vetten en eiwitten.
Een bekende variant van het ketogeen dieet is het zogenoemde ‘klassieke ketogene dieet’, waarbij je slechts 2-4% van je dagelijkse calorieën in de vorm van koolhydraten eet en wel tot 90% van je dagelijkse calorieën in de vorm van vetten eet.
Dit is ook een van de strengste vormen. Ook het ‘gemodificeerde atkinsdieet’ is een bekende vorm van een keto dieet.
Voordelen ketogene dieet
Hieronder noemen we 5 van de belangrijkste voordelen van het keto dieet schema.
1. Je valt makkelijk af
Door het overschakelen naar een ketogeen dieet verlies je gewicht. Dit start al snel na de start van het dieet, waarna je geleidelijk nog meer vet verliest.
Doordat je lichaam op een andere manier voor energie moet zorgen, worden er meer vetten verbrand. Uit verschillende studies is gebleken dat volgers van een ketogeen dieet meer afvielen dan mensen die traditionele diëten volgden.
2. Je hebt minder honger
Het menselijk lichaam heeft verschillende manieren om te herkennen of je honger hebt of niet. Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een ketogeen dieet niet leidt tot meer hongerprikkels.
Dit komt bijvoorbeeld doordat ketonen nadrukkelijk aanwezig zijn, je minder last hebt van een bloedsuikerspiegel die schommelt en doordat het eten van bijvoorbeeld groente helpt om de maag te vullen, zonder dat er sprake is van koolhydraten.
3. Je hersenen gaan beter werken
Ook onze hersenen hebben energie nodig. Het is echter gebleken dat onze standaard bron van energie, glucose, niet altijd even goed verwerkt kan worden door onze hersenen.
Ketonen daarentegen zijn juist voordelig voor onze hersenfunctie. Ketonen leveren meer energie aan de hersenen en dat zorgt ervoor dat je een stuk sneller en beter kan nadenken.
4. Je hebt minder energiedips
Je hebt vast wel eens last van een flinke dip na het eten, of na het eten van een flink stuk taart. Dat komt doordat je bloedsuikerspiegel op en neer beweegt door alle snelle suikers die we in een normaal dieet naar binnen werken.
Wanneer je deze snelle suikers, de koolhydraten dus, uit het dieet haalt, zul je zien dat je geen suikerdips meer ervaart.
5. Je cholesterol verbetert
Hoewel dit bijzonder klinkt voor een dieet waarbij je juist veel vetten eet, kan het ketogene dieet echt je cholesterol verlagen.
Dit komt doordat een correct uitgevoerd keto dieet ervoor zorgt dat van de verschillende soorten lipoproteïnen (HDL en LDL) vooral de goede soort (HDL) toeneemt.
Nadelen keto dieet
We benoemen ook een aantal nadelen van een ketogeen dieet. Hieronder lees je vijf mogelijke nadelen van het keto dieet schema.
1. Je kan last krijgen van ketogriep
Wanneer je plotseling heel weinig koolhydraten eet, moet je lichaam overschakelen naar een andere manier van energievoorziening. Dat kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en moeheid.
Deze symptomen gaan na verloop van tijd weer weg als je doorgaat met het dieet. Let er wel op dat je voldoende blijft drinken tijdens het dieet en zorg dat je ook voldoende voedingsstoffen binnen blijft krijgen.
2. Je adem kan gaan stinken
Een van de ketonen die wordt aangemaakt in je lever is aceton. Deze stof kan zorgen voor een onprettige geur uit de mond.
Niet iedereen heeft last van stinkende adem door het ketodieet, maar wees erop voorbereid dat dit kan gebeuren en neem een pakje kauwgom mee.
3. Je kan het lastig vinden om het dieet vol te houden
Doordat je heel veel producten niet meer mag eten, zoals pasta, rijst, brood, koekjes en taart, kan het best lastig zijn om dit dieet goed vol te houden.
Om ketose te bereiken is het namelijk belangrijk dat je echt weinig koolhydraten binnenkrijgt, dus even smokkelen is geen optie. Weet dus goed waar je aan begint!
4. Je kan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen
Doordat je weinig koolhydraten eet, zul je ook een aantal soorten fruit en peulvruchten niet meer kunnen eten. In deze voedingsmiddelen zitten essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine D, calcium, kalium, enzovoorts.
Wanneer je deze stoffen niet meer binnenkrijgt, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen.
Het kan dus verstandig zijn deze voedingsstoffen los in te nemen naast het dieet.
5. Je kan minder sterke botten krijgen
Bepaalde studies tonen een verband aan tussen een lage botdichtheid en een ketogeen dieet. Dit komt waarschijnlijk door de aanpassing van je lichaam naar een andere soort verbranding.
Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de exacte oorzaak en de relatie tussen botdichtheid en dit dieet om vast te stellen of je botten echt minder sterk worden door dit dieet.
Wat mag je eten bij een keto dieet schema?
Wanneer je een ketogeen dieet volgt, eet je voornamelijk producten met veel vetten en eiwitten. Je vermijdt producten met veel koolhydraten. Zo eet je veel vis, vlees en oliën, maar geen brood, pasta of aardappelen.
Ook groenten, zaden, kaas en eieren zijn goede voorbeelden van producten die heel veel vetten bevatten en maar weinig koolhydraten.
Hieronder geven we een voorbeeld van hoe een dag van een keto dieet schema eruit ziet.
Ontbijt – keto dieet schema
Gebakken eieren met bacon, gebakken champignons en spinazie. Hierbij kan je koffie, thee of water drinken.
Lunch – keto dieet schema
Een salade met zalm, komkommer, avocado, paprika en tomaat, noten en zaden. Drink hier koffie, thee of water bij.
Avondeten – keto dieet schema
Gemarineerde spareribs met een salade met verschillende soorten groente en zaden. Drink hier water of thee bij.
Tussendoortjes voor overdag en snacks -keto dieet schema
Een handje noten, wat olijven, schaaltje kokosyoghurt met lijnzaad. Drinken: water met een smaakje of met schijfjes komkommer, limoen en citroen.
Keto dieet ervaringen
De verhalen over het keto dieet zijn, net als de verhalen over alle andere diëten, wisselend.
Voor sommige mensen is het dieet een makkie en vallen ze elke week kilo’s af, terwijl het voor anderen geen succes is en men na een week afhaakt.
Op basis van de ervaringen is het dus lastig om te weten of dit dieet voor jou gaat werken.
Wel is het belangrijk om je te realiseren dat veel mensen aangeven dat het begin van het dieet zwaar is. Je lichaam moet zich aanpassen, en dat is te merken aan hoe je je voelt.
Wees erop voorbereidt dat de beginfase zwaar kan zijn. Ook wordt door veel mensen aangegeven dat het dieet, als je het eenmaal trouw volgt, goed vol te houden is.
Je gaat dan ook sneller resultaten zien en je zult je oude eetgewoontes minder missen. Het zwaarste punt van dit dieet lijkt dus het begin te zijn.
Is een keto dieet ongezond?
Er worden vraagtekens gesteld bij hoe gezond het ketogeen dieet is. Dat komt vooral doordat er een gebrek is aan goed onderzoek waar duidelijke resultaten uitkomen. Zo is onbekend wat de effecten van het dieet zijn op lange termijn.
Ook is de kans aanwezig dat je belangrijke voedingsstoffen mist, doordat je veel gezonde producten niet meer eet. Daarom is het belangrijk dat je het ketogeen dieet op een goede manier volgt, aan de hand van een goed schema of met goede begeleiding.
Zo voorkom je dat je jezelf juist minder gezond maakt door het volgen van dit dieet.
Ontvang je eigen keto dieet schema – Doe de quiz!
Wil jij ook beginnen met een keto dieet schema? Maak dan eerst deze handige quiz om inzicht te krijgen in hoe een keto dieet jou kan helpen bij het bereiken van je doelen.
De quiz heb je binnen 3 minuten afgerond, en daarna kun je direct een plan aanvragen dat is aangepast op jouw specifieke eigenschappen. Zo weet je zeker dat je op een verantwoorde manier aan de slag kan met het keto dieet. Wacht dus niet langer en start de quiz.
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen koolhydraatarm en keto?
Het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een keto dieet zit in het aantal koolhydraten dat maximaal per dag gegeten wordt. Wanneer je koolhydraatarm eet, ligt dit tussen de 50 en 130 gram per dag, terwijl je aan een ketogeen dieet doet, per dag maximaal 50 gram koolhydraten eet.
Is keto goed voor je?
Hoe lang duurt het voor je lichaam in ketose is?
Wat voor brood kan ik eten bij keto dieet?
Hoeveel val je af met keto per week?
Hoe vaak moet je eten als je keto doet?
Hoe begin je aan een keto dieet?
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Meer blogs over fit worden:
Meer blogposts over voeding:
Comentarios