top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

OVERSPANNEN: SYMPTOMEN, OORZAKEN EN HERSTEL!



Overspannen zijn is een veelvoorkomend probleem onder mensen die veel stress ervaren in hun dagelijks leven. Het kan leiden tot allerlei mentale en fysieke klachten, waardoor het moeilijk wordt om je dagelijkse bezigheden goed uit te voeren.


Gelukkig is er wel wat aan te doen. Dit artikel gaat je helpen om te herstellen als je overspannen bent, daarnaast kun je het ook voorkomen.


Denk je overspannen te zijn? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.




Inhoudsopgave



 

Wat is overspannen zijn?

Overspannen zijn betekent dat je lichamelijk en/of geestelijk uitgeput bent. Je hebt het gevoel alsof je niet meer verder kunt en alles is te veel.


Overspannenheid kan optreden als gevolg van veel werk, maar ook als je veel verantwoordelijkheden hebt of je je ergens druk om maakt.


Er zijn ook mensen die gevoelig zijn voor overspannenheid, bijvoorbeeld als ze een hoge mate van perfectionisme hebben of een laag zelfbeeld.


Overspannenheid kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en een slechte concentratie. Soms kan het zelfs leiden tot een burn-out.


Het is belangrijk om bij overspannenheid hulp te zoeken, zodat je weer beter kunt functioneren.


Oorzaken van overspannenheid


We zijn allemaal wel bekend met het gevoel van overspannenheid. Misschien voel je je wel eens overspannen wanneer je een deadline moet halen op het werk, of wanneer er veel verantwoordelijkheden op je schouders rusten.


Overspannenheid is een velerlei aandoening, maar gelukkig zijn er ook veel manieren om overspannenheid te voorkomen of te verminderen.


Hieronder zullen we een overzicht geven van de oorzaken van overspannenheid, zodat je weet wat je kunt doen om het te voorkomen.


Stress


Stress is een van de belangrijkste oorzaken van overspannenheid. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam het stresshormoon cortisol.


Dit kan leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten, waaronder hoofdpijn, een slechte spijsvertering, moeheid en angst.


Overspannenheid door een slechte werk privé balans


Een andere oorzaak van overspannenheid is een slechte balans tussen werk en privé. Wanneer je te veel tijd doorbrengt op het werk en te weinig tijd hebt voor ontspanning en sociale activiteiten, kan dit leiden tot een gevoel van uitputting en overspannenheid.


Ongezonde levensstijl


Ook een ongezonde levensstijl kan een rol spelen bij het ontstaan van overspannenheid. Wanneer je je niet goed voelt, kan dit leiden tot een verminderde weerstand en uiteindelijk tot overspannenheid.


Denk bijvoorbeeld aan een ongezonde voeding, onvoldoende slaap en weinig beweging.


Te veel informatieverwerking


Ook een teveel aan informatie kan ons overspannen maken. Wanneer we constant ‘aan’ staan en onszelf niet de tijd geven om te ontspannen, raakt ons lichaam uitgeput en kunnen we overspannen raken.


Er zijn dus veel verschillende oorzaken van overspannenheid. Het is belangrijk om deze oorzaken te kennen, zodat je weet wat je kunt doen om het te voorkomen.


Tips om overspannenheid te voorkomen

overspannenheid voorkomen tips

Als je weet wat de oorzaken van overspannenheid zijn, kun je hier ook wat aan doen.


  1. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan een betere werk privé balans, zodat je minder gestrest raakt. Probeer bijvoorbeeld een paar keer per week vroeg te beginnen met werken, zodat je eerder klaar bent met werken en meer tijd hebt voor ontspanning.

  2. Ook een gezonde levensstijl is belangrijk om overspannenheid te voorkomen. Probeer je voeding te verbeteren, voldoende te slapen en dagelijks een half uur te bewegen. Wanneer je je lichaam en geest goed verzorgt, zal je je minder snel overspannen voelen.

  3. Tot slot is het belangrijk om voldoende tijd voor ontspanning in te plannen. Plan bijvoorbeeld een paar keer per week een uurtje in om te ontspannen, door bijvoorbeeld een boek te lezen of een wandeling te maken. Wanneer je je lichaam en geest de tijd geeft om te rusten, zal je minder snel overspannen raken.


Symptomen als je overspannen bent


Veel mensen voelen zich wel eens gestrest of uitgeput. Dit is normaal en hoort bij het dagelijkse leven. Maar wat als je je constant gestrest of uitgeput voelt? Dit kan een teken zijn dat je overspannen bent.


Overspannenheid is een aandoening waarbij je lichamelijke en/of psychische klachten hebt die ontstaan door langdurige stress. Klachten die je kan hebben als je overspannen bent, zijn bijvoorbeeld:


  1. moeilijk in slaap vallen

  2. slecht slapen

  3. hoofdpijn

  4. nek- en schouderklachten

  5. maag- en darmklachten

  6. hoge hartslag

  7. trillen

  8. transpiratie

  9. angst

  10. prikkelbaarheid

  11. depressieve gevoelens

  12. verminderde weerstand


Als je je een aantal weken of maanden gestrest of uitgeput voelt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je verder helpen en eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of andere deskundige.


Het verschil tussen overspannen zijn en een burnout hebben

We kennen het vast allemaal wel: je bent moe, prikkelbaar en hebt geen zin meer in niets. Je hebt het gevoel dat alles je energie kost en je prestaties lijden eronder. Dit kan wijzen op overspannenheid, maar ook op een burnout.


In beide gevallen is het belangrijk om rust te nemen en te herstellen, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee aandoeningen.


Overspannenheid komt vaker voor dan burnout en is een reactie op (chronische) stress. Je lichaam en geest gaan in de overdrive en je raakt uitgeput. Een burnout is een vorm van overspannenheid, maar dan erger.


Je hebt dan niet alleen fysieke klachten, maar ook emotionele en mentale klachten. Je voelt je uitgeput, gefrustreerd en machteloos. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en depressieve gevoelens.


In beide gevallen is het belangrijk om te herstellen. Dit kan door rust te nemen, een gezonde levensstijl aan te houden en eventueel hulp in te schakelen. Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles alleen aankan en hulp vragen als je het nodig hebt.


Een burnout is een ernstige aandoening waarbij het herstel langer kan duren. Het is belangrijk om hier snel bij te zijn, want een burnout kan leiden tot chronische klachten.


Overspannenheid is een vorm van stress die vaker voorkomt en meestal sneller te herstellen is. Het is belangrijk om deze aandoening niet te negeren, want dit kan leiden tot een burnout.


Herstellen als je overspannen bent. 5 tips!

Met deze 5 tips hieronder kun je leren hoe je op een gezonde manier kunt herstellen van overspannenheid.


1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning


Als je last hebt van overspannenheid is het belangrijk om voldoende rust te krijgen. Probeer iedere dag een uur te reserveren voor ontspanning, bijvoorbeeld door te lezen, te wandelen of een warme douche te nemen.


2. Eet gezond en verminder het gebruik van cafeïne en alcohol


Gezonde voeding is belangrijk voor je herstel van overspannenheid. Eet veel groente en fruit, drink voldoende water en verminder het gebruik van cafeïne en alcohol.


3. Doe aan lichaamsbeweging


Lichaamsbeweging helpt je om je energiepeil op te krikken en de spanning in je lichaam te verminderen. Probeer dagelijks een half uur te bewegen, bijvoorbeeld door te gaan wandelen, fietsen of een aerobics-les te volgen.


4. Maak gebruik van ontspannende technieken


Er zijn verschillende ontspannende technieken die je kunnen helpen om beter te herstellen van overspannenheid. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.


5. Zoek hulp als je het niet alleen aankunt


Als je last blijft houden van ernstige overspannenheid, kan het helpen om hulp te zoeken bij een psycholoog of psychiater. Zij kunnen je leren hoe je op een gezonde manier met stress kunt omgaan.


Denk je overspannen te zijn? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout. 




 



Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Veelgestelde vragen


Moet ik thuisblijven als ik overspannen ben? 

Wanneer je overspannen bent is het verstandig om even bij jezelf te rade te gaan. Voel je je echt niet lekker en heb je last van een aantal klachten? Bezoek dan een huisarts of psycholoog die je verder kan helpen. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je in een spiraal van negativiteit terechtkomt. Wanneer je piekert over het algemeen, is het verstandig om rust te nemen. Dit is niet altijd mogelijk, maar probeer het wanneer je kunt. Thuisblijven is een mogelijkheid die je hebt wanneer je overspannen bent. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar wanneer je de klachten ervaart dat het mogelijk is, is het verstandig om dit te doen.

Kan ik online testen of ik overspannen ben? 


Misschien ook interessant:


45 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page