top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

SLECHTE SPIJSVERTERING VERHELPEN? OORZAKEN, SYMPTOMEN EN TIPS!



We hebben allemaal wel eens last van een slechte spijsvertering. Misschien komt het door wat je gegeten hebt, of omdat je te weinig water hebt gedronken.


In sommige gevallen kan een slechte spijsvertering ook een teken zijn van een meer ernstig probleem met je maag of darmen.


In dit artikel duik ik verder in op hoe het werkt, de verschillende oorzaken en symptomen van een slechte spijsvertering en ik geef je diverse tips om het te voorkomen en verhelpen!

Wil jij van jouw darmproblemen af? Bekijk dan het Healthy Gut Online Programma!




Inhoudsopgave



 


Hoe werkt je spijsvertering?

Spijsvertering is een ongelooflijk wonderbaarlijk proces. Er zijn allerlei verschillende stadia die het lichaam moet doorlopen om voedsel te verwerken en om energie op te wekken.

Bovendien zorgt het er ook voor dat schadelijke stoffen, zoals giftige stoffen en bacteriën, uit het lichaam worden verwijderd. Kortom: spijsvertering is cruciaal voor een goede gezondheid!


De mond


Het spijsverteringsproces begint al in de mond, wanneer we eten en drinken. De speekselklieren in onze mond produceren speeksel, dat helpt bij het breken van voedsel en maakt het makkelijker om te slikken.


Daarnaast kunnen bacteriën in het speeksel infecties in de mond en keel voorkomen.


De maag


Wanneer we het voedsel dan doorslikken, komt het via de slokdarm in de maag terecht. In de maag wordt het voedsel gemengd met maagzuur en stoffen, die ervoor zorgen dat het voedsel verder wordt verteerd. Ook worden schadelijke bacteriën hierdoor gedood.


De darmen


Vanuit de maag gaat het voedsel vervolgens naar de darmen. In de dunne darm wordt het voedsel verder verteerd en opgenomen in het bloed. Het bloed transporteert de voedingsstoffen dan door het hele lichaam.


In de dikke darm worden dan de resten van het voedsel opgevangen en uitgescheiden als ontlasting. Wanneer we spreken over ‘spijsvertering’, bedoelen we dus eigenlijk het proces van maag-darmvertering.


Dit is het proces waarbij het lichaam voedsel afbreekt tot kleinere stoffen, die vervolgens door het lichaam kunnen worden opgenomen.


Waar is een goede spijsvertering van afhankelijk?


Hoe goed je spijsvertering werkt, hang van allerlei verschillende factoren. Een gezonde levensstijl is hierbij cruciaal. Een gezonde voeding, voldoende beweging en het vermijden van stress kunnen ervoor zorgen dat het optimaal werkt.


Daarnaast spelen ook de darmflora en de maagzuurproductie een belangrijke rol. De darmflora is een collectie van bacteriën die in de darmen leven en die ervoor zorgen dat de spijsvertering soepel verloopt.


De maagzuurproductie is dan weer belangrijk voor het afbreken van voedsel in de maag.

Een goede spijsvertering is dus van cruciaal belang voor een goede gezondheid. Gelukkig kun je met een gezonde levensstijl en een gezonde voeding ervoor zorgen dat het optimaal werkt!


Slechte spijsvertering symptomen

We hebben allemaal wel eens last van een slechte spijsvertering. Het kan verschillende oorzaken hebben, van te veel eten tot stress. Hieronder geven we een overzicht van de meest voorkomende symptomen.


Buikpijn


Buikpijn is misschien wel het meest voorkomende symptoom van een slechte spijsvertering. Het kan een scherpe, krampende of stekende pijn zijn die vooral in de buik of onderbuik voelbaar is.


Soms is de pijn ook uitstralend naar de rug of heupen. Buikpijn kan wijzen op een aantal aandoeningen, van een maagzweer tot een infectie.


Opgeblazen gevoel


Een opgeblazen gevoel in de buik is vaak het gevolg van gasvorming in de darmen. Het kan ook wijzen op een voedselallergie of -intolerantie. Soms is het ook een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals IBS (Irritable Bowel Syndrome) of een maagzweer.


Braken


Braken is een reflex die de maag leegt via de mond. Het kan wijzen op een aantal aandoeningen, van een maagvirus tot een maagzweer. Soms is het ook een reactie op een medicijn of een slechte maagwand.


Veranderingen in de ontlasting


Veranderingen in de ontlasting, zoals diarree of constipatie, kunnen wijzen op een aantal aandoeningen, van een gastro-enteritis tot een voedselvergiftiging. Soms is het ook een bijwerking van een medicijn of een reactie op een voedselallergie.


Hieronder vind je nog een aantal veelvoorkomende symptomen van een slechte spijsvertering:


  1. Diarree

  2. Vermoeidheid

  3. Gewichtsverlies

  4. Bloed in de ontlasting

  5. Buikkrampen

  6. Misselijkheid


Oorzaken van een slechte spijsvertering

Oorzaken slechte spijsvertering

De oorzaken van een slechte spijsvertering kunnen verschillend zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken is een maagzuurprobleem. Dit kan ontstaan door stress, een slechte voeding, of het gebruik van bepaalde medicijnen.


Andere mogelijke oorzaken zijn een infectie van de maag of darmen, een probleem met de spijsverteringsklieren, of een darma. Soms kan ook een voedselallergie of -intolerantie de oorzaak zijn van een slechte spijsvertering.


Wanneer je last hebt van een slechte spijsvertering, kan dit verschillende klachten geven. De meest voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, of constipatie.


In sommige gevallen kan het ook leiden tot gewichtsverlies of een verminderde eetlust.

Als je klachten hebt die gepaard gaan met een slechte spijsvertering, is het belangrijk om naar een arts te gaan. De arts zal een aantal testen doen om de oorzaak van de klachten te achterhalen.


Soms is er een eenvoudige behandeling voor de klachten, maar in sommige gevallen kan het ook een teken zijn van een meer ernstig probleem.


Tips bij een slechte spijsvertering

Heb je last van een slechte spijsvertering? Dan ben je niet alleen. Veel mensen hebben dagelijks last van buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of constipatie. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te verbeteren. Wij geven je 7 tips:


1. Eet meer vezels


Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, en eten ervan kan helpen voorkomen dat je last krijgt van constipatie, diarree, winderigheid en andere stoelgangproblemen.


Hoeveel voedingsvezels je nodig hebt, hangt af van je leeftijd en dieet. Als je een slechte spijsvertering hebt, overweeg dan om meer voedingsvezels toe te voegen aan je dieet. Eet dagelijks minimaal 30 gram vezels, bij voorkeur uit volkorenproducten, fruit en groenten.


2. Drink genoeg water


De meeste mensen hebben ongeveer 2 liter vocht per dag nodig, maar dit kan variëren van persoon tot persoon. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen, want vocht is nodig om het lichaam goed te laten functioneren.


Als je niet voldoende vocht binnenkrijgt, kan dit leiden tot uitdroging. Dit kan allerlei klachten opleveren, zoals een droge mond, hoofdpijn, moeheid en een slechte spijsvertering.


Wanneer je hiervan last hebt, is het dus belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Uitdroging kan de klachten verergeren en voorkomen dat je spijsvertering optimaal functioneert.


Het is echter niet nodig om enorme hoeveelheden vocht binnen te krijgen. Minimaal 2 liter water per dag is een goede richtlijn.


3. Vermijd voedsel dat je spijsvertering vertraagt


Vertraagde spijsvertering is een veelvoorkomend probleem. Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die het kunnen vertragen. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden, zodat je problemen met je spijsvertering kunt voorkomen.


Koffie en thee zijn twee drankjes die spijsvertering kunnen vertragen. Koffie bevat cafeïne, die het vertraagt. Thee bevat theïne, dat hetzelfde effect heeft. Alcoholische dranken vertragen de spijsvertering eveneens.


Soms kunnen voedingsmiddelen die je normaal gesproken niet storen, je spijsvertering vertragen wanneer je ze in grote hoeveelheden eet.


Dit geldt met name voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkorenproducten, fruit, groenten en peulvruchten. Wanneer je deze voedingsmiddelen eet, is het belangrijk om voldoende vocht te drinken, omdat vezels veel vocht opnemen.


4. Eet regelmatig


Wanneer je last hebt van een slechte spijsvertering, is het belangrijk om regelmatig te eten. Dit zorgt ervoor dat het beter kan werken en je dus minder last zal hebben.


Door regelmatig te eten, geef je je spijsvertering de kans om alles goed te verwerken en je maag kan rusten. Het is dus belangrijk om niet te snel en onregelmatig te eten wanneer je hiervan last hebt.


5. Vermijd stress

Een slechte spijsvertering kan allerlei oorzaken hebben, maar stress is vaak een belangrijke oorzaak. Door stress maakt je lichaam meer adrenaline aan.


Adrenaline is een hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam klaar is om te vechten of te vluchten. Dit is heel handig als je echt in gevaar bent, maar niet als je last hebt van een slechte spijsvertering.


Door de adrenaline krijg je last van je spieren, je hart gaat harder kloppen en je bloeddruk stijgt. Dit is niet goed voor je spijsvertering. Stress kan ervoor zorgen dat je maagzuur aanmaakt.


Dit maakt je maag irritatie en je kunt last krijgen van maagzuurreflux, maagpijn of een opgeblazen gevoel.


Ook kunnen stresshormonen ervoor zorgen dat je darmen trager gaan werken. Dit kan leiden tot diarree of constipatie.


Stress kan ook invloed hebben op je immuunsysteem. Als je stress hebt, ben je vatbaarder voor virussen en infecties.


Dus als je last hebt van een slechte spijsvertering, probeer dan zoveel mogelijk stress te vermijden. Doe bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen of meditatie.


Ook kun je proberen om je werk of dagelijkse activiteiten beter te organiseren, zodat je minder snel gestrest raakt.


6. Beweeg dagelijks


Bewegen stimuleert de darmwerking en zorgt ervoor dat je spijsvertering sneller werkt. Wanneer je hiervan last hebt, is het dus verstandig om even een stukje te gaan wandelen of een paar oefeningen te doen.


Doe dit echter wel rustig aan, want als je te hard gaat, kan het juist weer verkeerd uitpakken.


7. Ga naar de dokter als je klachten aanhouden


Als je klachten aanhouden, ga dan naar de dokter. Het kan zijn dat je een aandoening hebt, zoals irritable bowel syndrome (IBS) of celiac disease (coeliakie). Deze aandoeningen kunnen door een arts worden behandeld.


8. Vermijdt sommige medicijnen


Ook bepaalde medicijnen kunnen de spijsvertering vertragen. Sommige antibiotica, anticonceptiemiddelen, bloeddrukverlagende middelen en antidepressiva kunnen het vertragen.


Als je een van deze medicijnen gebruikt, overleg dan met je arts of je spijsvertering vertraagd kan worden.


9. Volg het Healthy Gut Online Programma


Dit programma is bedoeld voor mensen die regelmatig last hebben van hun darmen. Dit kunnen mensen zijn met darmklachten, maar het is ook geschikt voor mensen die gezondere darmen willen creëren.

Healthy Gut Online Programma


HGO is het meest complete online programma voor een rustige buik! Al jaren helpen ze mensen van hun buikpijn en krampen af. Of men komt bij hen vanwege een opgeblazen gevoel of vervelende winderigheid. Maar ook de “minder logische” buikklachten pakken ze aan. Zoals je moe en futloos voelen, brainfog of een slechte huid.


  1. Krijg hulp van orthomoleculaire diëtisten gespecialiseerd in darmen

  2. Elke twee weken een LIVE Q/A voor al jouw vragen


Wil jij van jouw darmproblemen af? Bekijk dan het Healthy Gut Online Programma! 




 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page