Mindfulness is een bepaalde manier van aandacht beoefening. Het is een vorm van aandacht die bewust is en opmerkzaam, zonder oordeel. Bij mindfulness probeer je bewuster te zijn van het hier en nu.
Je leert beter omgaan met stress, emoties en gedachten. Het kan je helpen tijdens moeilijke periodes in je leven.
In dit artikel duik ik wat verder in op wat mindfulness precies is. Daarnaast geeft ik je de verschillende voor- en nadelen en vertel ik je wat de herkomst is.
Wil jij direct met mindfulness aan de slag? Bekijk dan de beste mindfulness trainingen!
Inhoudsopgave
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een aandachts beoefening en is niet bedoeld om je problemen op te lossen, maar om je bewuster te maken van je ervaringen.
Je leert erdoor beter te voelen wat je denkt, voelt en doet. Op die manier kan je beter beslissingen nemen en beter omgaan met stress.
Er zijn verschillende mindfulness oefeningen die je kunt doen, waarbij je de aandacht richt op het hier en nu. Je probeert je bewust te zijn van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties.
Je leert door deze oefeningen uit te voeren beter opmerken wat er in je omgaat, zonder dat je erdoor overmand wordt.
Het kan je helpen bij allerlei soorten problemen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij:
Stress
Depressie
Burn-out
Angst
Chronische pijn
Eetproblemen
Slapeloosheid
Het is dus niet bedoeld om je problemen op te lossen, maar om beter met je problemen om te leren gaan. Het is geen wondermiddel, maar een effectieve aanvulling voor in je leven.
Mindfulness is dus niet alleen een eeuwenoude traditie, maar ook een moderne bezigheid met tal van voordelen. Die ik nu met je ga bespreken.
11 voordelen van mindfulness
Mindfulness heeft vele voordelen, zowel fysiek als mentaal. Het is een manier van leven die je helpt bewuster te zijn van het hier en nu, in plaats van je te laten afleiden door je gedachten over het verleden of de toekomst.
Hier zijn 11 voordelen van mindfulness:
1. Mindfulness kan stress verminderen
Het kan helpen om deze negatieve effecten van stress te verminderen. Bij mindfulness leer je aandachtig te zijn voor je lichamelijke sensaties, emoties en gedachten.
Je leert door deze oefening beter opmerken wat er in je omgaat, zonder dat je erdoor overmand wordt. Op die manier kan je beter met stress omgaan.
2. Tegen pijn
Mindfulness kan fysieke pijn verminderen door je aandacht te richten op je ademhaling en je lichamelijke sensaties. Je leert aandacht te vestigen op het moment zelf, in plaats van op de pijn.
3. Mindfulness kan je humeur verbeteren
Het kan depressieve gedachten verminderen en je helpen om meer te genieten van het leven. Je leert om je aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van je te laten afleiden door negatieve gedachten over het verleden of de toekomst.
4. Beter slapen
Mindfulness kan je helpen ontspannen en beter slapen. Je leert om je aandacht te richten op je ademhaling en je lichamelijke sensaties. Je leert aandacht te vestigen op het moment, in plaats van op de dingen die je dwarszitten.
5. Mindfulness kan je geheugen verbeteren
Het kan je helpen om beter te concentreren en je geheugen te verbeteren. Je leert om je aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van je te laten afleiden door je gedachten.
6. Een gezondere levensstijl
Mindfulness kan je helpen om bewuster te zijn van je eetgewoonten en je lichamelijke reacties op bepaalde voedingsmiddelen.
Door bewuster te zijn van je lichaam, kun je makkelijker gezonde keuzes maken en leer je om je emoties beter te begrijpen en te beheersen
7. Leren omgaan met emoties
Door je emoties bewust te ervaren, kun je ze beter beheersen en voorkomen dat ze je gaan overheersen.
8. Beter communiceren
Door bewuster naar je eigen emoties en die van de ander te kijken, kun je beter inspelen op de behoeftes van de ander en een betere communicatie tot stand brengen.
9. Mindfulness kan je helpen om je relatie(s) te verbeteren
Mindfulness helpt je om beter naar je relatie(s) te kijken en je aandacht te richten op de positieve aspecten ervan. Door bewuster te zijn van je emoties en die van de ander, kun je beter inspelen op de behoeftes van de ander en je relatie(s) verbeteren.
10. Beter met veranderingen omgaan
Door bewuster te zijn van je emoties en je lichamelijke reacties op veranderingen, kun je er beter mee omgaan en de effecten ervan verminderen.
11. Mindfulness is goed voor je algehele welzijn
Door bewuster te zijn van je lichaam, je ademhaling en je emoties, kun je een betere balans vinden in je leven en een algeheel gevoel van welbevinden ervaren.
De nadelen van mindfulness
We kunnen steeds vaker horen over de voordelen van mindfulness. Het zou ons helpen ons beter te concentreren, minder snel gestrest te raken en zelfs ons immuunsysteem te versterken.
Dit klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar er zijn ook een aantal nadelen die we niet snel horen. Het kan ervoor zorgen dat we onszelf veel strenger gaan beoordelen.
Wanneer we ons bewuster worden van onze emoties en gedachten, kunnen we onszelf makkelijker vergelijken met hoe we zouden willen zijn. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal van zelfkritiek en ontevredenheid.
Mindfulness kan ook een bron van frustratie worden, vooral als we het niet kunnen opbrengen om onze aandacht bij het moment te houden. Dit kan ons gevoel van eigenwaarde verlagen en ons het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn.
Ten slotte kan het ervoor zorgen dat we ons isoleren van anderen. Omdat we ons bewuster worden van onze eigen emoties en gedachten, kunnen we makkelijker geneigd zijn om ons af te sluiten van anderen.
Dit kan leiden tot een vermindering van onze sociale contacten en verhoogd risico op eenzaamheid.
De herkomst van mindfulness
Mindfulness is een eeuwenoude traditie van bewustzijn en aandacht. De traditie stamt af van de Vroege Boeddha en de Indo-Tibetaanse tradities. Het is een belangrijke beoefening in de Tibetaanse Boeddhistische traditie.
De Dalai Lama en andere belangrijke Boeddhistische leraren hebben de beoefening van mindfulness in de westerse wereld geïntroduceerd.
In de Tibetaanse traditie wordt het beoefend door middel van verschillende meditatieve technieken, zoals aandacht meditatie, ademhalingsoefeningen en lichaamsbewustzijnsoefeningen.
Deze technieken helpen je om je aandacht te richten op het hier en nu, zodat je je bewuster wordt van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Het helpt je ook om niet meegezogen te worden in negatieve patronen van gedachten en emoties.
De beoefening ervan is wetenschappelijk onderzocht en er is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft, zoals vermindering van stress, angst en depressie. Ook kan het helpen bij het verbeteren van je gemoedstoestand, je concentratie en je slaap.
Mindfulness training volgen? De beste cursussen!
Heb jij geen tijd om een cursus over mindfulness te volgen? Dan is dat direct de beste reden om het wél te doen! Mindfulness kan er namelijk voor zorgen dat je minder stress ervaart tijdens drukke perioden.
Het kan angst en spanning verminderen
Slaapproblemen nemen af;
Vermindering van depressieve klachten
Handvatten voor situaties die zich in de toekomst nog voor kunnen doen.
Positief effect op je energie.
Wil jij direct met mindfulness aan de slag? Bekijk dan de beste mindfulness trainingen!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Misschien ook interessant:
Comments