top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

MANNELIJKE HORMOON: WAT IS HET EN HOE KRIJG JE ER MEER VAN?



Mannelijk hormoon is een krachtige stof die in kleine hoeveelheden in het mannelijke lichaam voorkomt. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de mannelijke seksuele kenmerken, zoals baardgroei en diepere stem.


Het hormoon ook helpt bij het reguleren van spermaproductie en de seksdrive. In dit artikel duik ik wat verder in op wat het is, wat de oorzaken zijn van een tekort eraan en ik geef je ten slotte tips om er meer van te krijgen!

Wil jij meer mannelijk hormoon krijgen zoals testosteron? Bekijk dan eens het Testoplan!




Inhoudsopgave



 

Wat zijn mannelijke hormonen?


Mannelijke hormonen zijn stoffen die het lichaam van een man produceert om zijn seksuele eigenschappen te onderhouden. Testosteron is het bekendste mannelijke hormoon.


Het wordt geproduceerd in de testikels en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de sekse kenmerken van een man, waaronder spierkracht, baardgroei en stem diepte. Ook beïnvloedt het libido, seksuele prikkels en erecties.


Tot en met de puberteit produceren mannen meer testosteron dan vrouwen. Na de puberteit zal het niveau van het hormoon met de jaren afnemen.


Oorzaken van te weinig mannelijke hormonen

Een tekort aan mannelijke hormonen, ook bekend als hypogonadisme, kan dan ook verschillende klachten veroorzaken.


Door diverse aandoeningen


Hypogonadisme kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen, waaronder:


  1. Kanker: bepaalde vormen van kanker, zoals teelbalkanker, kunnen leiden tot een tekort aan testosteron.

  2. Auto-immuunziekten: sommige auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Graves of het Sjögren-syndroom, kunnen de testikels aantasten en daarmee de aanmaak van testosteron verminderen.

  3. Infecties: virale infecties, zoals bof-virus, kunnen de testikels beschadigen en daarmee de aanmaak van testosteron verminderen.

  4. Trauma: letsel aan de testikels, bijvoorbeeld door een ongeluk, kan leiden tot een tekort aan testosteron.

  5. Genetische aandoeningen: sommige erfelijke aandoeningen, zoals Klinefelter-syndroom, kunnen de ontwikkeling van de testikels en daarmee de aanmaak van testosteron verstoren.

Bepaalde medicijnen


Ook bepaalde medicijnen kunnen de aanmaak van testosteron verminderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor corticosteroïden, zoals prednison, en chemotherapie. Soms is het niet mogelijk om de oorzaak van het hypogonadisme te achterhalen.


Tekort aan testosteron


Een van de oorzaken van te weinig mannelijke hormonen is een tekort aan testosteron. Testosteron is het belangrijkste mannelijke hormoon en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en groei van de mannelijke seksuele kenmerken.


Het is ook belangrijk voor de productie van sperma en de regulatie van de mannelijke seksuele driften. Een tekort aan testosteron kan leiden tot verminderde seksuele functie, verminderd libido en impotentie.


Soms kan een tekort aan testosteron ook leiden tot gynaecomastie, waarbij de mannelijke borstklieren groter worden.


Te veel stress

Stress kan ervoor zorgen dat de testikels minder goed werken en dus minder testosteron produceren. Dit kan leiden tot verminderde seksuele functie, verminderd libido en impotentie. Soms kan stress ook leiden tot gynaecomastie.


Tekort aan bepaalde voedingsstoffen


In sommige gevallen kan een tekort aan mannelijke hormonen ook het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamine D, jodium of zink.


  1. Vitamine D is een vitamine die ervoor zorgt dat de testikels goed werken. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verminderde testosteronproductie, dus te weinig mannelijke hormonen.

  2. Jodium is een mineraal dat ervoor zorgt dat de testikels goed werken. Een tekort aan jodium kan leiden tot verminderde testosteronproductie en dus te weinig mannelijke hormonen.

  3. Zink is een mineraal dat ervoor zorgt dat de testikels goed werken. Een tekort aan zink kan leiden tot verminderde testosteronproductie en dus te weinig mannelijke hormonen.


Ouderdom

Het mannelijke hormoon verandert wanneer je ouder wordt. Het wordt langzamerhand minder actief en minder effectief. Sommige mannen ervaren dit als ze minder energie krijgen, hun spieren minder sterk worden en ze moeilijker kunnen concentreren.

Andere mannen merken weinig veranderingen.


Ga nooit zomaar extra voedingsstoffen slikken in de vorm van supplementen. overleg dit altijd eerst met jouw huisarts.


Een tekort aan andere hormonen


Een tekort aan onderstaande hormonen kan ook de oorzaak zijn:


  1. LH hormoon

  2. FSH hormoon

  3. Thyroxine of prolactine


Tips om meer mannelijke hormonen te krijgen


mannelijke hormonen krijgen tips

Mannelijke hormonen zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze beïnvloeden onze groei, ons uiterlijk en onze stemming.


Helaas hebben veel mannen een tekort aan mannelijke hormonen. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om je mannelijke hormonen te verhogen.


1. Slaap voldoende


We kunnen stellen dat voor een gezonde mannelijke hormoonbalans, voldoende slaap van cruciaal belang is. Het is namelijk zo dat tijdens de slaap het lichaam de kans krijgt om zichzelf te herstellen.


Het is dus zeker niet voor niks dat artsen aanraden om elke dag minimaal acht uur te slapen!


2. Verminder stress


Stress verminderen is goed voor het mannelijke hormoon omdat het de productie van testosteron verhoogt. Het lichaam produceert minder testosteron wanneer het gestrest is, waardoor mannen die veel stress ervaren een lager testosteronniveau hebben.


Dit kan leiden tot verminderde seksuele prestaties, verminderd libido en erectieproblemen. Het verminderen van stress kan de testosteronproductie dus verhogen, waardoor de seksuele prestaties en het libido verbeteren.


3. Eet gezond


Gezond eten is goed voor de mannelijke hormonen. Dit komt doordat gezonde voeding de testikels en de prostaat gezond houdt. Het zorgt ervoor dat de testikels optimaal werken en dat de prostaat gezond blijft.


Gezonde voeding is belangrijk voor de mannelijke hormonen. Eet dus voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.


4. Doe aan krachttraining

Krachttraining is een krachtige manier om het mannelijke hormoon te stimuleren. Het is gebleken dat krachttraining de testosteronproductie kan verhogen, wat kan helpen bij het bouwen van spiermassa en het verminderen van vet.


Daarnaast kan krachttraining ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.


5. Verminder je alcoholconsumptie


We kennen allemaal het gezegde “drink met mate”. Dat is ook precies wat je moet doen als het gaat om je mannelijke hormoon. Alcohol verstoort namelijk de productie van testosteron, het mannelijke hormoon.


Dit kan leiden tot verminderde seksuele prestaties en een lagere spermakwaliteit. Bovendien kan alcohol ook leiden tot een toename van oestrogenen, het vrouwelijke hormoon.


Dit kan ertoe leiden dat mannen meer kans hebben op borstvorming en een verminderd seksueel verlangen. Kortom, minder alcohol is beter voor je mannelijke hormoon.


6. Stop met roken


Roken is ongezond voor iedereen, maar voor mannen is het nog slechter. Roken kan namelijk de hoeveelheid mannelijke hormonen verminderen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.


Ten eerste kan het de testikels beschadigen, waardoor er minder hormonen worden aangemaakt. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat de hormonen die al in het lichaam aanwezig zijn, minder goed worden opgenomen.


Dit kan leiden tot verminderde seksuele prestaties, verminderd libido en zelfs impotentie. Stoppen met roken is dus belangrijk voor mannen, zowel voor hun algemene gezondheid als voor hun seksuele gezondheid.


7. Gebruik testosteron supplementen


In sommige gevallen is het niet mogelijk om de testosteronaanmaak te verbeteren. In dat geval kunnen mannen gebruikmaken van testosteron supplementen.


Dit kan in de vorm van pillen, injecties of pleisters. Soms is het mogelijk om de testikels te verwijderen, maar dit leidt vaak tot een onomkeerbare vermindering van de testosteronaanmaak.

Het Testoplan – Boost je testosteronspiegel!


Tijdens dit plan ga je op een gestructureerde en logische manier kleine aanpassingen aan jouw voedingspatroon en levensstijl aanbrengen. Het eindresultaat? Testosteron verhogen op een natuurlijke wijze zonder spuiten en allerhande vage supplementen.


Waarom het Testoplan volgen?


  1. Ontwikkeld door en biochemicus op basis van 1000+ wetenschappelijke onderzoeken

  2. Je kunt deze methode levenslang gebruiken en blijven genieten van de voordelen

  3. Deze veilige methode is gemakkelijk toe te passen en is geschikt voor mannen van 18 tot 80 jaar


Wil jij meer mannelijk hormoon krijgen zoals testosteron? Bekijk dan eens het Testoplan! 




 

 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Veelgestelde vragen


Zijn te veel mannelijke hormonen gevaarlijk? 

Te veel van iets is nooit goed, en dat geldt ook voor mannelijke hormonen. Hoewel te veel mannelijke hormonen niet direct gevaarlijk zijn, kunnen ze wel ongewenste lichamelijke veranderingen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan baardgroei of een toename van de penisgrootte. Sommige mannen ervaren ook stemveranderingen wanneer ze te veel mannelijke hormonen in hun systeem hebben. Dit kan uiteraard vervelend zijn, maar gelukkig is er vaak een behandeling mogelijk om de hormonen weer in balans te brengen.

Hebben vrouwen ook mannelijke hormonen? 


Misschien ook interessant:


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments


bottom of page