De piramide van Maslow: wat is het en wat heb je eraan? We hebben als mens allemaal basisbehoeften zoals eten en drinken. Wat is precies de volgorde van deze behoeftepiramide, wat komt er allemaal bij kijken en waarom?
In dit artikel geef ik je uitleg over de Maslow theorie met de verschillende leerfasen. Het model geeft je een duidelijk inzicht.
Wil jij jezelf verder persoonlijk ontwikkelen? Bekijk dan de door ons geselecteerde trainingen!
Inhoudsopgave
Wat is de piramide van Maslow?
De piramide van Maslow is een behoeftepiramide die je inzichten geeft in de verschillende basisbehoeften die we als mensen nodig hebben. Deze motivatietheorie bestaat uit 5 leerfasen die we volgens Maslow op volgorde dienen na te leven als mensen.
Deze behoeftehiërarchie staat op volgorde van prioriteit. De piramide van Maslow wordt als driehoek weergegeven die is onderverdeeld in 5 vlakken.
Deze behoeftepiramide is erop gebaseerd dat we als mensen eerst primaire basisbehoeften nodig hebben, voordat we overgaan naar de 2e laag in het Maslow model.
Wie heeft de Maslow theorie verzonnen?
In 1943 in de Maslow theorie ontstaan. Abraham Maslow heeft deze motivatietheorie volgens de behoeftes van de mensheid opgesteld. Abraham Maslow was een Amerikaanse psycholoog die onderzoek deed naar motivatie.
In zijn jeugd was hij de oudste van 7 kinderen en werd hij door psychologen bestempeld als mentaal instabiel. In zijn boek A Theory of Human Motivation beschreef hij deze 5 basisbehoeften die we volgens hem nodig hebben als mens.
Waarom de piramide van Maslow gebruiken?
Volgens Maslow is het nodig om onze behoeften op volgorde van de piramide uit te voeren. Als we in het midden beginnen, maar de laag eronder valt weg, dan dienen we deze eerst opnieuw stabiel te brengen, voordat we verder kunnen groeien als persoon.
Volgens Maslow is het niet mogelijk om bepaalde niveaus over te slaan. Stel dat heel je huis afbrandt, dan zal je focus eerst gaan naar het veiligstellen van je onderdak.
Dit is natuurlijk wel een heel extreem voorbeeld, maar dat geeft een betere indruk van hoe deze behoeftepiramide is opgezet.
Piramide van Maslow uitleg leerfasen
Hieronder volgt wat meer uitleg bij de verschillende leerfasen van deze behoeftepiramide van Maslow.
Fase 1 Driehoek van maslow – Primaire fysieke behoeften
De eerste laag gaat over de basisbehoeftes die nodig zijn om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Je kunt hierbij denken aan eten, drinken, ademen en naar het toilet kunnen gaan.
Als wij deze basisbehoeftes al niet hebben, dan kunnen we als mensen maar moeilijk functioneren. Volgens Maslow valt hieronder ook seks en behoefte aan beweging, sport en comfort.
Fase 2 Behoeftehiërarchie van Maslow- Fysieke en economische zekerheid
Deze 2e laag gaat over fysieke en economische zekerheid en veiligheid. We willen onszelf veiligstellen. Denk bijvoorbeeld aan een dak boven je hoofd hebben. Per cultuur verschilt het welke zekerheid er voor je is.
In sommige culturen ben je op latere leeftijd bijvoorbeeld afhankelijk van jouw familieleden. Daarnaast willen we bijvoorbeeld zekerheid over onze relaties die we met mensen aangaan. We willen onszelf kunnen verdedigen en zeker zijn van een inkomen om van te kunnen leven.
Fase 3 Motivatietheorie – Sociale behoeften
Wij mensen zijn eigenlijk hele sociale wezens. We houden ervan om onder de mensen en met elkaar te zijn. Deze leerfase gaat ook over saamhorigheid. Onder de mensen zijn. Goede vriendschappen opbouwen en eventueel een liefdesrelatie. Dit is een basisbehoefte.
We hebben als mensen nu eenmaal liefde en verbinding nodig. We willen graag deel uitmaken van groepen of een groter geheel en niet al te individualistisch opgesteld zijn.
Fase 4 – Behoeftepiramide – Waardering en erkenning
Na dat we sociaal contact hebben zoeken we naar waardering, respect en erkenning, want dit geeft ons een goed gevoel. We willen een soort status hebben. We vinden het belangrijk wat anderen van ons vinden. Onze eigenwaarde is belangrijk.
Het is belangrijk om genoeg zelfvertrouwen te hebben in deze wereld. Deze leerfase dienen we ook pas aan te gaan als we onze relaties en sociale contacten goed kunnen onderhouden. We willen belangrijk zijn en succesvol zijn in de samenleving.
Fase 5 Theorie – Zelfontplooiing
Tot slot willen we als mensen onszelf persoonlijk kunnen ontwikkelen als de onderste fases een goede basis zijn in ons leven. Zelfontplooiing geeft ons een gevoel van voldoening en kracht.
We willen het beste in onszelf naar boven kunnen halen. Volgens Maslow wordt pas aan deze behoefte voldaan als we nog genoeg energie overhebben na de voorgaande 4 fases.
Maslow piramide fase 6: de ontbrekende top
Deze komt niet voor in de getekende piramide, maar Maslow werkte de laatste jaren van zijn leven nog aan de ontbrekende top in de piramide. Volgens hem was dit zelftranscendentie, het bovenzintuiglijk bewustzijn.
Deze staat van bewustzijn zou ervoor zorgen dat we het grotere geheel van het leven zouden zien. Dit kan bereikt worden door middel van meditatie, mindfulness en flow. We zijn allemaal één in het grotere geheel.
Wil jij jezelf verder persoonlijk ontwikkelen? Bekijk dan de door ons geselecteerde trainingen!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Comments