Home » Is koud douchen gezond?
is koud douchen gezond

Is koud douchen gezond?

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen. Koud douchen. Maar is koud douchen gezond? Waarom is het goed voor je? Is een koude douche na het sporten goed? Wat doet een koude douche met je lichaam?

Daarnaast lees je over de voordelen van koud douchen, hoe je dit kunt opbouwen en of je kunt afvallen van koud douchen. Lees snel verder om te ontdekken wat dit allemaal met zich meebrengt.

Waarom koud douchen?

Koud douchen brengt vele voordelen met zich mee. Het verricht werkelijk wonderen voor jouw immuunsysteem. Zo schijnt het beter te zijn voor je huid en haar en je bent alerter gedurende de dag.

Hieronder lees je de voordelen van koud douchen. Wat doet een koude douche met je lichaam?

Voordelen koud douchen

Voordelen-koud-douchen

1. Je voelt je fitter en vrolijker

Wanneer je de koude kraan opendraait, dan schrikken je spieren, waardoor je jouw lichaam gaat aanspannen en een verhoogde ademhaling en hartslag krijgt. Deze factoren in combinatie met een hogere bloeddruk dan normaal, zorgen ervoor dat je alerter bent!

Daarnaast stimuleert het een gevoel van vreugde, doordat je uit je comfortzone bent gestapt. Endorfine zal zich door je lichaam verspreiden.

2. Betere bloeddoorstroming

Er gaat meer bloed naar je spieren toe. Het bloed zorgt ervoor dat de juiste stoffen op de goede plek in jouw lichaam terechtkomen. Hierbij kun je denken aan zuurstof en vitamines bijvoorbeeld. Alle afvalstoffen worden afgevoerd.

Doordat de bloedsomloop nu sneller op gang komt, zorg je voor een goede vochthuishouding en voor jouw lichamelijke afweersysteem.

3. Een betere weerstand

weerstand-koud-douchen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaker een koude douche nemen, minder snel ziek worden. Ze meldden zich tenminste minder vaak ziek op het werk.

Bij het onderzoek lieten ze na een warme douche nog een halve tot anderhalve minuut ijskoud water over hen heen stromen.

4. Het verminderd stress en depressies

Het is niet zo dat een koude douche gelijk een gehele depressie oplost en alle stress weghaalt, maar dit helpt het wel te verminderen. Een koude douche bevorderd namelijk het stresshormoon noradrenaline.

Een tekort aan dit hormoon veroorzaakt depressie en emotionele schommelingen.

5. Een verbeterde slaap

Wanneer je slecht in slaap kunt komen, dan is een koude douche een aanrader. Door de fysieke inspanning en korte stress, zorgt het ervoor dat je ontspannen in bed kunt gaan liggen. Het geeft een gevoel van rust en kalmte.

Kun je afvallen van koud douchen?

afvallen-koude-douche

Door de enorme kou zorgt het ervoor dat je een toename krijgt van bruin vetweefsel, waardoor je afvalt! Het zet energie om in warmte, hierdoor worden er calorieën verbrand. Het bruine vetweefsel zorgt ervoor dat onze lichaamstemperatuur op peil worden gehouden.

Bij een ijskoude douche is jouw lichaam dus extra hard aan het werken om de temperatuur op peil te houden, waardoor je zult afvallen. Natuurlijk dien je hiernaast wel rekening te houden met een uitgebalanceerde voeding en voldoende beweging en slaap.

Met alleen koud douchen zul je geen goede resultaten boeken, maar het kan wel helpen.

Is een koude douche na het sporten goed?

Wanneer je het erg warm hebt na het sporten, dan is het goed en lekker om een koude douche te nemen. Jouw lichaamstemperatuur koelt hierdoor snel af en jouw spieren herstellen sneller door de kou.

Daarnaast gaat het ook vermoeidheid tegen en zorgt het voor een goede nachtrust.

Moet ik koud douchen opbouwen?

koud-douchen-opbouwen

In het begin is koud douchen opbouwen in zekere zin belangrijk. Jouw lichaam is er nog niet aan gewend. Hoe lang moet je koud douchen? Het is lastig om per direct onder een ijskoude douche te stappen.

Dit ligt misschien nog buiten je comfortzone en daarnaast is er niets mis met het opbouwen van een koude douche. Hieronder een stappenplan om ermee aan de slag te gaan.

1. Begin met een normale warme douche.

2. Draai de kraan nadat je hebt genoten van de warme douche een klein stukje kouder zodat je het nog gemakkelijk aankunt. Doe dit voor 30 seconden.

3. Draai de kraan steeds een tikje kouder, waardoor je moeite begint te krijgen met jouw ademhaling.

4. Let hierbij erg goed op jouw ademhaling en raak niet in paniek. Concentreer je op volledige en rustige in en uitademing. Adem bijvoorbeeld in en uit via je buik. Niet via je borst.

5. Probeer dit voor 30 seconden vol te houden en zet daarna de kraan uit. De volgende keer kun je het langer dan 30 seconden doen.

6. Maak er een dagelijkse gewoonte van om koud te douchen tussen de 30 en 90 seconden.

7. Je kunt elke dag wat spelen met de temperatuur, door de kraan steeds kouder te zetten.

8. Uiteindelijk kom je op een punt dat je er geen probleem meer mee hebt om sneller de koude douche aan te zetten na een warm begin.

9. Je kunt nu de douche op zijn koudst aanzetten en het 90 seconden volhouden.

Mijn ervaringen met koud douchen

koud-afdouchen-ervaringen

Ik heb vanochtend weer eens voor het eerst ijskoud gedoucht nadat de kraan was vervangen. Het was wel enorm koud weer na een lange periode van alleen maar warm douchen. Ik voelde me gelijk wakker en fit en stond direct klaar om de dag te beginnen.

Eerlijk gezegd voel ik me nu ook meer productief, dan wanneer ik niet koud zou douchen. Ik ben van plan om dit weer op te gaan bouwen en uiteindelijk dagelijks koud af te douchen!

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om koud douchen op te gaan pakken. Laat hieronder jouw reactie en jouw ervaringen achter. Ik ben benieuwd naar wat het voor jou heeft gedaan!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: