Wat is innerlijke rust en hoe kun je dit vinden? Er zijn vele oorzaken waardoor je een tekort aan innerlijke rust kunt ervaren, daarnaast zijn er ook vele gevolgen als je dit niet tijdig aanpakt. Tegenwoordig zijn we vooral altijd druk en gehaast, maar dit heeft negatieve gevolgen voor jouw gezondheid. In dit artikel geef ik je 11 tips om meer innerlijke rust te ervaren!

Wat is innerlijke rust?

Innerlijke rust is naar mijn mening een staat van zijn waarbij je geen stress, druk of negativiteit ervaart. Het woord zegt het zelf al. Je voelt je rustig vanbinnen, waardoor je een gevoel van vreugde, liefde en ontspanning ervaart. Alles is prima op dit moment, want je voelt jezelf voldaan en tevreden.


innerlijke rust

“Voor mij is innerlijke rust een staat van zijn waarbij ik niet aan de toekomst of het verleden denk, maar in het hier en nu zit. Een staat van zijn die je niet met woorden kunt beschrijven.”

— Kaz Willer

Mogelijke oorzaken voor een tekort aan innerlijke rust

Er zijn vele oorzaken die kunnen leiden tot stress. Innerlijke rust komt niet voort uit problemen, maar uit oplossingen. Jouw gedachtes, mindset of leefstijl kunnen ook een mogelijke oorzaak zijn voor een tekort aan innerlijke rust. Hieronder zal ik een aantal mogelijke oorzaken voor je opsommen.

Werk doen wat je niet leuk vindtOvermatig gebruik van cafeïne, alcohol, drugs en nicotine
Jezelf overwerkenJe hebt weinig zelfliefde
Je ervaart gezondheidsproblemenJe bent perfectionistisch
Negatieve gedachtes die maar in je hoofd blijven ronddwalenJe wilt altijd aardig gevonden worden
Een tekort aan of de verkeerde sociale contactenEen tekort aan zelfvertrouwen
RelatieproblemenJe denkt te veel aan het verleden of de toekomst
Problemen met je financiënJe beweegt te weinig
Je bent niet goed persoonlijk ontwikkeldJe hebt te veel ideeën die je niet kunt uitvoeren
Door traumatische gebeurtenissenProblemen op werk of school
Geen zingeving ervaren in het levenJe zet jezelf op de 2e plaats

Gevolgen van weinig innerlijke rust

Een tekort aan innerlijke rust kan vele negatieve gevolgen hebben in alle vlakken van jouw leven. De manier waarop je denkt en de keuzes die je maakt bepalen grotendeels de koers van jouw leven. (Uitspraak van Michael Pilarczyk) Hieronder zal ik een aantal negatieve gevolgen voor je opsommen wanneer je een tekort aan innerlijke rust hebt.

Burn-outLaag zelfbeeld
Depressie en andere psychische klachtenAgressie en een kort lontje
Veel stressJe belandt in een slachtofferrol
Vermoeidheid en slecht slapenNiet behalen van je doelen en veel onnodige fouten maken
Angsten en onzekerhedenContinu onrustig zijn
GezondheidsproblemenAdemhalingsproblemen, hyperventilatie en een drukkend gevoel op je borst
Verhoogde bloeddrukEen slechte spijsvertering, last van je darmen
innerlijke rust vinden.jpg

Hoe vind je innerlijke rust?

Innerlijke rust is dus de oplossing voor vele problemen die je ervaart in het dagelijkse leven. Er zijn verschillende manieren om tot deze staat van zijn te komen. Hieronder geef ik je 11 tips voor meer innerlijke rust.

1.     Wees niet te perfectionistisch

Perfectionisme kan jouw innerlijke rust verstoren, want het is nooit goed genoeg, waardoor je weinig zelfvertrouwen en stress krijgt. Probeer bijvoorbeeld eens om wat meer fouten te maken. Je hoeft niet bang te zijn om fouten te maken, want dit is niet erg en het zal je een hoop tijd en onrust besparen.

2.     Planning en structuur voor innerlijke rust

Planning en structuur kan ervoor zorgen dat je een gevoel van innerlijke rust ervaart, omdat je elke dag weet wat je te doen staat en welke doelen je wilt behalen. Je weet dat je nu aan jouw droomleven aan het werk bent en wat daarvoor nodig is om het te bereiken.

“Ik heb jarenlang geen goede structuur gehad waardoor ik enorm veel stress ervaarde. Ik werkte veel en hard, maar ik wist niet precies waar ik naartoe wilde gaan en ik had geen goede routines voor mezelf.”

— Kaz Willer

3.     Minder op social media scrollen

Het is niet erg om op social media te scrollen, behalve als je jezelf gaat vergelijken met mensen die bepaalde successen hebben gehaald of waarvan je vindt dat ze er beter uitzien bijvoorbeeld. Wees ervan bewust dat iedereen zijn eigen pad heeft en dat dit niet jouw pad is. Daarnaast is social media vaak gebaseerd om iets aan de buitenwereld te laten zien, maar dit betekent niet dat ze innerlijk rust ervaren en innerlijk succesvol zijn. Dit lijkt alleen zo voor de buitenwereld.

4.     Stop met nieuws kijken

9 van de 10 keer is het nieuws negatief of gaat het over overbodige zaken. Stop met jezelf druk te maken over wat er in de wereld gebeurt en start met jezelf te richten op jouw eigen leven. De media spelen daarnaast vaak in op hoe onze hersenen werken en ze weten precies hoe ze meer kijkers kunnen krijgen. Trap er niet in.

5.     Meditatie & Yoga

Meditatie en yoga zorgen ervoor dat je een bepaalde staat van bewustzijn en rust kunt bereiken. Er zijn verschillende soorten meditaties en yoga die je kunt beoefenen. Probeer het eens uit, want het zal veel voordelen geven wanneer je dit regelmatig en consistent doet.

6.     Ga de natuur in voor innerlijke rust

Ga eens lekker de natuur in. Luister naar de mooie vogeltjes. Bekijk de mooie bomen, planten en insecten. De wereld zit vol met mooie dingen waar we onszelf niet van bewust zijn. Probeer meer dankbaarheid en bewustzijn te creëren voor de mooie natuur om ons heen. Dit zal je meer rust geven en uit de dagelijkse sleur halen.

7.     Leer omgaan met negatieve gedachtes

Je kunt niet stoppen met negatief denken, maar je kunt wel leren hoe je hiermee om kunt gaan. Jouw gedachtepatroon kan een grote oorzaak zijn waardoor je geen innerlijke rust zult ervaren. Wees jezelf hiervan bewust.

8.     Sport en beweeg regelmatig

Bij het sporten komen er stofjes in je lichaam vrij die je een gevoel van rust en voldoening geven. Zorg er dus voor dat je regelmatig beweegt en af en toe eens intensief gaat sporten. Werk daarnaast aan een gezonde leefstijl.

9.     Werk aan zelfacceptatie en zelfvertrouwen en zelfliefde

Werk aan jouw zelfvertrouwen en leer daarnaast jezelf en het verleden te accepteren. Aan het verleden kun je niets meer doen. Je kunt er alleen mee leren omgaan. Door alles te omarmen en meer zelfliefde te creëren zul je meer innerlijke rust gaan ervaren.

“Door gebeurtenissen uit mijn verleden strafte ik mezelf continu af in het heden. Ik verdiende het simpelweg niet om gelukkig te zijn, want kijk naar mijn verleden. Ik heb geleerd om mijn verleden en mezelf te accepteren. Hierdoor ervaar ik meer innerlijke rust.”

— Kaz Willer

10.  Beperk stress

Stress is een van de grootste boosdoeners. Probeer stress te allen tijde te beperken. Dit kun je doen door de tips uit dit artikel te volgen. Het kan zelfs zo zijn dat we niet eens in de gaten hebben dat we stress hebben. Op lange termijn kan het zeer schadelijk zijn, maar dan is het meestal al te laat. Probeer het te voorkomen.

11.  Volg jouw eigen pad voor meer innerlijke rust

Niemand heeft gezegd dat je het werk moet doen wat je nu doet. Kies ervoor om iets te doen wat je leuk vindt. Volg jouw eigen pad en niet die van iemand anders. Het kan zijn dat je de mogelijkheid niet hebt om iets te doen wat je leuk vindt, probeer dan om naast jouw huidige werk iets op te bouwen. Besteed genoeg tijd en aandacht aan jouw hobby’s en maak er uiteindelijk je werk van.

Dit boek voor innerlijke rust raad ik aan

Aangezien jouw gedachtes en mindset vaak de grootste boosdoener zijn voor een tekort aan innerlijke rust, raad ik je absoluut Master Your Mindset van Michael Pilarczyk aan. Dit boek zorgt ervoor dat je anders tegen de wereld en naar jezelf gaat kijken. Je gaat als het ware je mindset her programmeren.

zelfontwikkeling boeken top 10

Master your mindset

  • Leer jouw eigen denkwijze te begrijpen
  • Verbeter de kwaliteit van je leven
  • Wordt de beste versie van jezelf
  • Ga achter jouw dromen aan
  • Leer omgaan met belemmerende overtuigingen en
  • Doorbreek deze gedachtepatronen door je mindset opnieuw te programmeren
  • Leer jezelf kennen en ontdek wat je echt wilt

Cursus Rust in lichaam en brein

Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.

De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!

 Bewezen effectief
 Lange termijn resultaat
 Pak de regie terug
 Stap voor stap methode

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: