top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

SPANNINGSKLACHTEN VERMINDEREN? DIT GAAT JE HELPEN!



We hebben allemaal wel eens momenten gehad waarop we veel spanningsklachten hebben ervaren.


Of dit nu was op jongere leeftijd of terwijl we ouder waren, soms kan het lastig zijn om hier mee om te gaan. Een beetje spanning of stress op zijn tijd is helemaal niet erg.


Het is een lichamelijke reactie en in de meeste gevallen kom je weer tot rust en zullen spanningsklachten verminderen als de stressvolle situatie voorbij is.


Kom je niet meer tot rust? Dan kan je last krijgen van lichamelijke en geestelijke spanningsklachten en is het tijd om hieraan te gaan werken.


Lees snel verder om meer te weten te komen over verschillende soorten spanningsklachten en hoe de spanningsklachten verminderen.

Inhoudsopgave


 

Wat zijn spanningsklachten?

Spanningsklachten zijn in feite klachten die voortkomen uit stress. Vaak heb je hierbij lichamelijke klachten, die veroorzaakt worden door een psychische nervositeit.


In de meeste gevallen wordt er niet meteen een connectie gemaakt tussen de geestelijke en lichamelijke klachten, aangezien de lichamelijke klachten vaak op de voorgrond staan.


Stressklachten hebben ook een functie: het zijn als het ware signalen die aangeven dat je het rustiger aan moet doen. Het is dan ook belangrijk om deze signalen niet te negeren om zo erger te kunnen voorkomen. De spanningsklachten verminderen is hierbij het doel.


Spanningsverschijnselen


Er zijn verschillen verschijnselen waaraan je kan merken dat je het even rustiger aan moet doen, waardoor spanningsklachten verminderen. Je kan dit merken in je hele lichaam.

Op het moment dat je prikkelbaar bent, slechter slaapt en sneller huilt dan normaal heb je last van spanningsverschijnselen. Daarnaast zijn er klachten die ontstaan door spanning en te voelen zijn in specifieke lichaamsdelen, zoals de buik, maag en nek.


In je buik


Je spreekt van buikspanning als er spanningsklachten zijn die zich gaan ontwikkelen in de buik. Dit is vaak een zeurend, pijnlijk of gespannen gevoel waardoor je bijvoorbeeld slechter eet en minder goed kan ademhalen.


Hierdoor kan je lastig tot rust komen en nauwelijks van je maaltijd genieten.


In je maag


Als jij maagklachten ervaart, is het lastig voor jouw lichaam om goed te functioneren. De maag is namelijk de plek in het lichaam waar voedsel opgenomen wordt en vanwaar de energie verdeeld wordt over het lichaam.


In stressvolle situaties kan de maag onder spanning komen te staan waardoor je wellicht moet overgeven of geen hongergevoel zal hebben.


In je nek


Een typisch lichamelijke klacht van spanning is het hebben van schouder- en nekpijn. Je nekspieren kunnen vastzitten en als gevolg daarvan kan je regelmatig last hebben van hoofdpijn en gespannen schouders.


Als je veel last hebt van stress span je onbewust jouw spieren aan. Dit heeft als gevolg dat er verkramping en overbelasting ontstaat. Spanningsklachten verminderen als je een bezoek brengt aan een fysiotherapeut.


Verschillende spanningsklachten

Er zit een verschil waarin spanningsklachten zich kunnen uiten. Zo kan je last hebben van lichamelijke klachten, geestelijke klachten of een combinatie van beide.


Op het moment dat je een of meerdere van onderstaande klachten herkent, kan je dit bespreken met de huisarts. Bij het ontbreken van een lichamelijke oorzaak is het erg aannemelijk dat het is ontstaan door spanningsklachten.


Lichamelijke spanningsklachten


Een van de meest herkenbare spanningsklachten is het hebben van een gespannen gevoel in de buik. Dit kan ook ervaren worden als heftige buikpijn.

Naast de buikpijn kan je last hebben van hoofdpijn, gewrichts- en spierklachten of misschien ben je langdurig extreem vermoeid. Daarnaast kan je last hebben van tintelingen in jouw benen en armen, duizeligheid, druk op de borst en een benauwd gevoel.


Je voelt onrust in jouw lichaam en het kan zijn dat je overmatig transpireert. Dit kan allemaal duiden op spanningsklachten. Ook als je regelmatig een verkoudheid oploopt en vaak een griepje te pakken hebt kan dit ook een gevolg zijn van spanning.


Geestelijke spanningsklachten


Naast de lichamelijke spanningsklachten zijn er ook psychische klachten die voort kunnen komen uit spanning. Denk hierbij aan slapeloosheid, angstgevoelens, geestelijke vermoeidheid en geprikkeldheid.


Op school of op het werk merk je dat jouw prestaties minder zijn dan normaal en daarnaast kan je verandering zien in bepaalde gewoontes, zoals eetgewoontes en de toename van het gebruik van koffie en alcohol.


Ook het niet meer kunnen ontspannen of genieten van mooie momenten wordt gezien als geestelijke spanningsklachten. Tot slot spreek je van spanningsklachten als je continue blijft malen en piekeren over dingen die spelen in jouw leven.


Oorzaken van spanningsklachten

Oorzaken van spanningsklachten

Er zijn verschillende situaties die spanningsklachten kunnen veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld een hoge werkdruk zijn op school of kantoor. Daarnaast komen stressklachten vaak voort uit spanningen binnen de relatie of het gezin.


Tevens zijn er eigenschappen waardoor je sneller stress zal ervaren. Als je vaak twee dingen tegelijk doet, veel van jezelf eist of prestatiegericht bent, dan zal je sneller last krijgen van spanningsklachten.


Bij angst


Iedereen zal op bepaalde moment in zijn of haar leven gespannen of angstig zijn. Op het moment dat er daadwerkelijk een enge of gevaarlijke situatie zich voordoet, is angst een nuttige emotie.


Echter kan het ook zijn dat je angst ervaart terwijl er helemaal geen gevaar dreigt. Op zo’n moment kan deze angst invloed hebben op jouw gedrag. De klachten die je hierbij kan ervaren zijn onder andere: overmatig zweten, een bonzend hart of moeilijk adem kunnen halen.


Spanning door stress


Ook spanning en stress zijn nuttige ervaringen, op het moment dat de belasting en de belastbaarheid in balans zijn. Af en toe spanning ervaren is dan ook niet erg en zal je vaak geestelijke en lichamelijk aankunnen.


Op het moment dat je hier te vaak last van hebt en de draaglast te groot wordt, kan dit zorgen voor stressklachten. Mensen uit jouw omgeving zullen gedragsveranderingen opmerken.


Daarnaast merk je het zowel lichamelijk als emotioneel. Ook kan je last hebben van concentratieproblemen en ben je sneller vergeetachtig.


Door een burn-out


Als je niet genoeg naar de signalen van jouw lichaam geluisterd hebt, kan er uiteindelijk een burn-out optreden. Heb jij last van een burn-out? Dan zal je totaal uitgeput zijn, zowel op geestelijk als op lichamelijk niveau.


Dit komt het meeste voor in situaties waarin uitputting en overbelasting plaatsvindt en wanneer er geen tijd is om hiervan te herstellen. Of wellicht is er wel tijd, maar worden de klachten niet serieus genomen.


Mensen met bepaalde eigenschappen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Hierbij kan je denken aan mensen die perfectionistisch zijn, moeilijk nee kunnen zeggen of plichtsgetrouw zijn.


Leer omgaan met spanningsklachten

Wat te doen bij spanningsklachten? Je wilt graag dat geestelijke en lichamelijke spanningsklachten verminderen en uiteindelijk ook verdwijnen. Ten eerste is het belangrijk om te zorgen voor genoeg ontspanningsmomenten.


Om erachter te komen wat voor jou ontspannend werkt kan je een lijstje maken met punten die je energie geven en punten waardoor je spanning zal ervaren. Het kan fijn zijn om hier met iemand over te praten of om het op te schrijven als je niet graag praat over jouw gevoelens.


Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Nuttig gezonde voedingsmiddelen, zorg dat je genoeg slaap krijgt en beweeg regelmatig.


Spanningsklachten verminderen? Volg de cursus rust in lichaam en brein

Mensen die last hebben van spanningsklachten kunnen de cursus rust in lichaam en brein volgen. Spanningsklachten verminderen is een van de doelstellingen van de training.

Tijdens deze cursus leer je hoe jouw brein en lichaam werken en kan je jezelf nieuwe patronen in jouw brein aanleren. Daarnaast zal je na het volgen van de cursus de regie over jouw eigen leven terug kunnen pakken.


Je leert hoe je het beste kan herstellen van stressmomenten en de focus kan verleggen van stressvolle momenten naar gelukkige momenten.


Ook lichamelijk zal je gaan merken dat het beter gaat. Zo zal je weer beter kunnen concentreren en dingen makkelijker kunnen onthouden. Je ervaart kalmte als je in de ochtend wakker wordt en gaat weer vol energie de dag tegemoet.


Daarnaast zal jouw immuunsysteem verbeteren en kan je weer genieten van het leven. En misschien nog wel het belangrijkst: de lichamelijke spanningsklachten verminderen of verdwijnen voor langere tijd.


Je bent slechts een kwartier per dag bezig met de cursus rust in lichaam en brein en leert aan de hand van challenges, videolessen en een werkboek.


✅ Waarom deze training volgen?


  1. Als jij je moedeloos en machteloos voelt omdat niks helpt, kan je de cursus rust in lichaam en brein volgen.

  2. De relatie tussen jezelf en anderen verslechtert en je wilt hier wat aan doen. Na het volgen van de training zal jouw stemming beter zijn en heb je minder snel last van een kort lontje.

  3. Wanneer je zoveel spanning ervaart dat dit alleen nog maar meer angst en spanning veroorzaakt, is het tijd om in actie te komen.

  4. Spanningsklachten verminderen bij veel van de deelnemers van deze training.

  5. Misschien wel de belangrijkste reden om de training te volgen: om uiteindelijk weer te kunnen genieten van het leven.




Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen over stress:

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page