We kennen allemaal wel de typische lichamelijke klachten stress: hoofdpijn, spierpijn, een opgejaagd gevoel, een moeilijke tijd om in slaap te vallen. Maar weet je ook dat stress ook andere, minder bekende klachten kan veroorzaken?
In dit artikel vind je over 25 lichamelijke klachten die door stress kunnen ontstaan.
Wil jij direct beginnen met het verminderen van lichamelijke klachten door stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein!
Inhoudsopgave
Los jouw lichamelijk klachten door stress op
Als je vaak last hebt van stress, dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren waarop je stress kunt verminderen.
Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je met stress kunt omgaan, door middel van ontspanningstechnieken of door regelmatig te sporten.
Als je er niet in slaagt om je stressniveau omlaag te brengen, kan dit ervoor zorgen dat je vaker last krijgt van de onderstaande lichamelijke klachten door stress.
Verschillende lichamelijke klachten door stress
Hieronder vind je 10 lichamelijke klachten door stress die kunnen ontstaan met uitleg. Ten slotte vind je nog 15 symptomen opgesomd.
1. Acne
Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam meer van het stresshormoon cortisol aan. Cortisol heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder een verhoogde talgproductie.
Dit kan ervoor zorgen dat de huid sneller vet wordt en de haarzakjes makkelijker verstopt raken. Daarnaast kan cortisol ook de huid irriteren en ontstekingen verergeren.
Stress is dus niet de directe oorzaak van acne, maar kan de klachten wel verergeren. Als je last hebt van acne, dan is het dus belangrijk om ook je stressniveau in de gaten te houden.
Een gezonde lifestyle en regelmatige bezoekjes aan de dermatoloog kunnen helpen om de klachten onder controle te krijgen.
2. Aften
Aften zijn kleine, witte of gele plekjes op de tong of binnenkant van de wang. Ze kunnen ook op andere plekken in de mond voorkomen. Aften zijn onschuldig, maar kunnen erg vervelend zijn.
Soms zijn ze zo pijnlijk dat je niet eens meer kunt praten of eten. Er zijn verschillende soorten aften, maar de meest voorkomende soort is de stressaft.
Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam meer cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon. Het kan ervoor zorgen dat je bloedvaten kleiner worden en je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit verhoogt de kans op aften.
3. Allergieën
Als je last hebt van allergieën, dan is het waarschijnlijk dat je je afvraagt waarom je vatbaarder bent voor allergische reacties door stress.
Stress kan namelijk een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, waardoor je gevoeliger bent voor allergische reacties.
Ook kunnen hormonale veranderingen die optreden tijdens stress ervoor zorgen dat je meer aanmaakt, waardoor je nog gevoeliger bent voor allergieën. Dit betekent niet dat stress de enige oorzaak is van allergieën, maar het kan wel een rol spelen.
Je kunt je allergieën dus beter onder controle houden door minder stress in je leven te hebben.
4. Astma
Astma is een aandoening waarbij de luchtwegen ernstig geïrriteerd raken, waardoor er een benauwdheid ontstaat. Astma kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder stress.
Stress is een emotionele toestand die ontstaat wanneer iemand zich bedreigd voelt of onder druk staat. Het lichaam reageert op stress door de aanmaak van stresshormonen, waaronder adrenaline en cortisol.
Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam in een soort fight-or-flight-modus komt, waardoor de hartslag, bloeddruk en ademhaling toenemen en de spieren gespannen.
Bij mensen met astma kan de aanmaak van deze stresshormonen ervoor zorgen dat de luchtwegen ernstig geïrriteerd raken, waardoor de astma-aanval wordt veroorzaakt. Stress kan dus een directe rol spelen bij het uitlokken van een astma-aanval.
5. Haaruitval
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je voelt je gestrest en je haar begint uit te vallen. Of je nu een drukke baan hebt, je relatie stresserend is of je gewoon een druk leven leidt, stress heeft invloed op je lichaam en kan ervoor zorgen dat je haar uitvalt.
Haaruitval is een veel voorkomend probleem bij mensen die gestrest zijn. Stress verstoort het natuurlijke haarverliesproces en kan ervoor zorgen dat je meer haar verliest dan normaal.
Bij veel mensen is het een tijdelijk probleem, maar voor sommigen kan het leiden tot blijvende haaruitval.
6. Hartkloppingen
Hartkloppingen zijn een aandoening waarbij je hart sneller gaat kloppen en je een onregelmatige hartslag ervaart. Dit kan heel vervelend zijn, maar gelukkig is het meestal onschuldig.
Soms kan het echter wijzen op een ernstigere aandoening, dus het is altijd verstandig om naar je huisarts te gaan als je last hebt van hartkloppingen. Er zijn verschillende oorzaken van hartkloppingen.
Een van de oorzaken is stress. Wanneer je erg gestrest bent, geeft je lichaam adrenaline aan je hart. Dit kan ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen en je hartkloppingen ervaart.
7. Darmklachten
Dat stress je darmen kan beschadigen is niet nieuw. In de jaren 80 ontdekte Dr. Michael Gershon dat stress de darmen kan beschadigen. Hij noemde de darmen het tweede brein van het lichaam. Zoals je brein worden de darmen ook gevoelig voor stress.
De darmen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Als je gestrest bent, worden de darmen minder werkzaam en maakt het lichaam minder goed afweerstoffen aan. Dit maakt je kwetsbaarder voor virussen en bacteriën.
Ook kunnen darmklachten ervoor zorgen dat je minder goed kunt eten en dat je darmen minder goed verteringsstoffen kunnen opnemen. Dit kan leiden tot een tekort aan voedingsstoffen en vitaminen. Stress kan ook leiden tot een verandering in de darmflora.
Dit is het aantal goede bacteriën in je darmen. Deze bacteriën helpen je eten te verteren en je darmen gezond te houden. Als je gestrest bent, verandert de samenstelling van de darmflora.
Er kunnen minder goede bacteriën gaan groeien en er kunnen meer schadelijke bacteriën gaan groeien. Dit kan leiden tot darmklachten, zoals diarree, constipatie, gasvorming en buikpijn. Stress kan ook leiden tot een ontsteking van de darmen.
Dit komt doordat de darmwand dan dunner wordt. Dit maakt de darmen gevoeliger voor bacteriën en virussen. Een ontsteking van de darmen kan leiden tot diarree, buikpijn, bloed in de stoelgang en vermoeidheid.
8. Stemmingswisselingen
Je weet misschien wel dat stress een negatieve invloed kan hebben op je gemoedstoestand.
Maar je weet misschien niet dat het ook je stemmingswisselingen kan beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld vaker chagrijnig of prikkelbaar zijn wanneer je gestrest bent.
Dit komt doordat stress de aanmaak van cortisol in je lichaam kan verhogen. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor kan zorgen dat je je sneller moe voelt en je eetlust vermindert.
Dit kan op zijn beurt ervoor zorgen dat je je minder lekker voelt en dat je prikkelbaar en chagrijnig bent.
9. Slaapstoornissen
Iedereen kent het wel: je hebt een drukke dag gehad en je bent moe. Toch kan het zijn dat je ‘s nachts wakker ligt en je niet kunt slapen. Dit komt vaak door stress. Stress kan namelijk allerlei klachten veroorzaken, waaronder slapeloosheid.
Wanneer je last hebt van stress, dan maak je je zorgen. Je bent misschien bezorgd over je werk, je gezin, je relatie of geldzorgen. Deze zorgen ervoor dat je brein niet tot rust kan komen en je niet in slaap kan vallen.
Ook kun je last krijgen van nachtmerries, waardoor je ‘s nachts wakker wordt.
10. Gebitsproblemen
Hoewel veel mensen niet beseffen dat stress gebitsproblemen kan veroorzaken, is het belangrijk om te weten dat dit wel degelijk het geval kan zijn. Tandbederf is een veel voorkomend gebitsprobleem dat kan worden veroorzaakt door stress.
Tandbederf ontstaat wanneer bacteriën in ons mond zuur afscheiden dat onze tanden aantast. Dit kan leiden tot gaatjes en, in ernstige gevallen, tot tandverlies.
Tandvleesontsteking is een ander gebitsprobleem dat vaak wordt veroorzaakt door stress. Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees dat gepaard gaat met roodheid, zwelling en bloeding.
Tandvleesontsteking kan pijnlijk zijn en, wanneer het niet wordt behandeld, kan het leiden tot tandverlies.
Kaakkramp is nog zo’n gebitsprobleem dat vaak wordt veroorzaakt door stress. Kaakkramp is een pijnlijke aandoening waarbij de kaakspieren spasmen. Kaakkramp kan hevige pijn veroorzaken en, wanneer het niet wordt behandeld, kan het leiden tot tandverlies.
Stress is dus een veelvoorkomend probleem dat veel lichamelijke klachten kan veroorzaken. Het is belangrijk om stress te voorkomen of te verminderen, want als je stress blijft ervaren, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Naast alle bovengenoemde lichamelijke klachten door stress veroorzaakt het ook nog de onderstaande klachten:
Spanningshoofdpijn/Hoofdpijn
Eczeem
Hyperventilatie
Impotentie
Incontinentie
Keelpijn
Blaasontsteking
Maagklachten
Menstruatiestoornissen
Migraine
Neuropathie
Oorpijn
Spierpijn
Urine-incontinentie
Kortom; het is goed om stress altijd te beperken en zo snel mogelijk op te lossen.
Cursus Rust in lichaam en brein
Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.
De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!
✓ Bewezen effectief ✓ Lange termijn resultaat ✓ Pak de regie terug ✓ Stap voor stap methode
Wil jij direct beginnen met het verminderen van lichamelijke klachten door stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Meer artikelen over stress:
Comentários