Home » Levensvragen
Levensvragen

Levensvragen

Wat zijn levensvragen?

Wat is een levensvraag? Dit zijn vragen die je wat meer laten nadenken over verschillende aspecten van het leven. Het kan van alles zijn. Denk aan gezondheid, ruzies, verjaardagen of aan de zingeving van het leven. Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden van levensvragen die je kunnen helpen om meer bewustzijn te creëren. Denk aan bijvoorbeeld aan goede, moeilijke, leuke of diepe en existentiële levensvragen.

Waarom zijn levensvragen belangrijk?

Een goede vraag is een goed antwoord. Door levensvragen aan jezelf te stellen, zul je meer bewustzijn gaan creëren over je emoties, gedachtes en over bepaalde gebeurtenissen. Levensvragen dragen bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling en groei en daarnaast kun je andere mensen ook helpen door goede levensvragen te stellen. 1 vraag kan de oplossing zijn voor een probleem waar je misschien al jaren tegenaan loopt. Je bekijkt de gebeurtenis van een andere kant, waardoor je ineens met een goede oplossing komt. Levensvragen kunnen dus levens veranderend zijn!

Verschillende soorten levensvragen

Levensvragen voor ruzies

levensvragen ruzies

Is duidelijkheid en communicatie de oplossing in alle ruzies en misverstanden?

Zouden alle ruzies en misverstanden opgelost kunnen worden als er meer duidelijkheid en betere communicatie was? Dit ontstaat vaak doordat iemand iets anders opvat dan dat jij bedoelt of doordat de emoties te hoog oplopen. Wees altijd duidelijk naar een ander toe.

Hieronder volgen een aantal levensvragen die je helpen om meer innerlijke rust te vinden.

Levensvragen voor gedachtes

Levensvragen gedachtes

Waar maak ik me nu werkelijk druk om?

Heb je continu last van negatieve gedachtes die rondspoken in je hoofd? Vraag jezelf dan eens af waar je jezelf nu werkelijk druk om maakt. Het heeft geen zin om te blijven piekeren over iets waar je geen invloed op hebt. Wanneer je wel invloed erop hebt, zorg er dan voor dat je oplossingsgericht gaat denken en handelen. Dit zal je een hoop rust geven.

Levensvragen gedachtes

Hoe bewust ben ik van mijn dagelijkse gedachtes?

Wat stop je in je hoofd? Zon of regen? En is dit ook werkelijk waar? Je kunt de zon zien als regen, en de regen als zon. Accepteer je de zon? Of ben je dit niet waard? En hoe ga je om met regen, en is dit ook echt waar?

Levensvragen gedachtes

Wat zie ik niet? Is het er echt of zie ik alleen wat ik wil zien?

Afhankelijk van waar jij jouw focus op hebt, zie je situaties en gebeurtenissen zoals jij ze ziet. Er kunnen 5 personen naast jou iets anders hebben gezien. Dit komt omdat wij zelf een betekenis geven aan bepaalde situaties. Vraag jezelf af of het echt waar is zoals jij het meemaakt. Wanneer we iets vanuit onze gedachtes negatief bekijken, dan zoeken we vaak naar bevestiging voor iets wat we tekort komen.

Levensvragen gedachtes

Gebeurt dit werkelijk of leid ik een 2e leven in mijn hoofd?

Soms denken we dat iets is gebeurd, maar dit is dan niet de realiteit. We vormen onszelf een beeld in ons hoofd waarvan we denken dat is gebeurd. Het is goed om naar de feiten te blijven kijken.

Natuurlijk kun je ook op je intuïtie vertrouwen, maar dit wil niet altijd zeggen dat het waar is. In ons hoofd leiden we vaak een 2e leven vergeleken met wat er echt gebeurt. Dit komt doordat we bepaalde angsten of onzekerheden hebben.

We zijn bang voor dat het echt zo is, wat er dan gebeurt, is dat we het gaan geloven om onze gedachtes naar onszelf toe te bevestigen. We vullen als het ware de situatie zo in zoals wij denken dat het is.

Het is goed om neutraal te blijven kijken naar bepaalde situaties en gebeurtenissen. Wat we denken is niet altijd de waarheid.

Levensvragen voor zelfliefde

Levensvragen zelfliefde

Zoek ik naar bevestiging in het positieve of negatieve?

We zoeken vaak bevestiging naar onszelf toe. Dit kan positief of negatief zijn. Ik zal een voorbeeldje noemen waar ik zelf last van heb gehad. Ik dacht vaak dat mensen me arrogant vonden.

Ik ging ook overal waar ik kwam de bevestiging zoeken om te bewijzen dat het zo was. Wanneer mensen raar naar me keken dacht ik al dat ze me arrogant vonden zonder dat ik nog een woord had gezegd. Dit had ook deels te maken met een tekort aan zelfvertrouwen.

Omdat ik nog niet volledig de verbinding met mezelf ervaarde, zocht ik naar bevestiging van buitenaf. Ik kon nog niet naar mezelf toe bevestigen dat ik goed genoeg was. Het is me uiteindelijk gelukt om deze bevestiging in het positieve te gaan vinden.

Ik weet dat ik goed genoeg ben en wat ik te bieden heb. Wanneer je in jezelf geloofd, dan zul je gaan ervaren dat mensen meer respect voor je krijgen en dan gaat het je lukken om je droomleven waar te maken.

Levensvragen zelfliefde

Kan ik met mezelf zijn of ben ik opzoek naar afleiding?

Het komt wel eens voor dat ik van mezelf weg stap om niet te hoeven voelen. Gelukkig ben ik me er nu van bewust wanneer dit gebeurt, en gun ik het mezelf om niet meer bij mezelf weg te stappen.

Hoe vaak neem jij een momentje voor jezelf? Ben je iemand die continu iets moet doen, of kun je elke dag gemakkelijk 30 minuten stilzitten en genieten van de omgeving, door alleen te observeren wat er is?

Levensvragen zelfliefde

Kan ik omschrijven wie ik ben? Niet wie ik wil ZIJN

Wie ben ik op dit moment, en is dit ook wie ik wil zijn? Wat houdt mij nog tegen om volledig te kunnen zijn? Kan ik volledig eerlijk naar mezelf zijn? Wat zou ik doen als ik volledig kan zijn?

Levensvragen zelfliefde

Zoek ik dingen van buiten om mezelf van binnen goed te voelen?

Wat gebeurt er als je 30 minuten alleen de omgeving observeert? Misschien word je onrustig, gebeurt er niets of komen er allerlei soorten emoties naar boven.

Kijk eens naar waar je afleiding in zoekt. Bijvoorbeeld Netflixen, op social media scrollen of naar iemand toe gaan. Doe het bewust eens niet als je merkt dat dit een invulling is voor leegte en kijk wat er gebeurt. Laat de emoties eens toe.

Levensvragen voor geluk

Levensvragen geluk

Hoe bewust ben ik van mezelf?

Vaak doen we van alles op de automatische piloot. We gaan als een soort robot door het leven. Het is goed om even stil te staan en te kijken wat je aan het doen bent en of dit het pad is dat jij wil bewandelen. Hoe bewust ben je van je dagelijkse bezigheden en emoties?

Durf emotioneel eerlijk naar jezelf toe te zijn. Accepteer geen situaties, omdat je denkt dat het niet anders kan. Jij kan zelf de route bepalen van je leven. Pak het stuur vast, geef gas, maar geniet vooral ook. Schiet af en toe eens flink uit de bocht, want daar leer je van. Haal je voet van de rem. Leef zoals jij dat graag wil. Nu is het moment, morgen is je niet beloofd.

Levensvragen geluk

Leef ik mijn eigen verhaal of vergelijk ik mezelf?

Jezelf vergelijken met een ander gebeurt vaak onbewust. Je ziet korte fragmenten van iemand zijn succes. Vaak via social media en op tv. Wat je hier niet ziet is alle tijd die deze persoon erin heeft gestoken en de tegenslagen die deze persoon heeft gehad om het succes te behalen. Wees erop voorbereid, dat tegenover elk succes zo zijn opofferingen staan.

Vergelijk jezelf niet met het succes van de ander, want dan kun je nog wel eens schrikken en verbaasd zijn van de gehele route die je moet afleggen. Daarnaast weet je ook nog niet of dit succes jou echt gelukkig gaat maken.

Doe iets wat jij leuk vindt om dagelijks te doen en focus jezelf niet op het succes van de ander. Dit is misschien helemaal niet voor jou weggelegd en je kunt er een grote teleurstelling door krijgen. Focus op wat wil ik?

Levensvragen geluk

Zet ik mezelf klem of beleef ik alle vrijheid die ik wil?

Vanuit mijn eigen ervaring wil ik graag iets delen.

Soms kan het zo zijn, dat als je denkt vrijheid te willen creëren, dat je jezelf juist klem gaat zetten. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk, maar ik zal mijn verhaal delen.

Ik heb enkele jaren een bedrijf gerund vanuit de drijfveer om vrijheid te creëren. Een 9 tot 5 baan past absoluut niet bij me. Ik wil locatie en tijdonafhankelijk kunnen werken aan mijn dromen en waarde kunnen brengen in de wereld.

Maar wat er gebeurde, is dat ik 24/7 bezig was om het bedrijf te runnen. De taken vond ik voor 90% niet leuk om te doen en het was stressvol om te doen. Daarnaast bracht ik geen enkele waarde in de wereld, waardoor ik er geen voldoening uit haalde.

Natuurlijk kun je taken uitbesteden, waardoor je meer vrijheid krijgt, maar als daar nog niet genoeg cashflow voor is, dan zul je het in het begin allemaal zelf moeten doen.

En met iets zelf moeten doen is helemaal niets mis als je oprecht iets doet wat je leuk vindt. Alleen als je iets bent gestart om de 9 tot 5 baan te ontsnappen en nog niet precies weet wat je voor waarde wilt gaan creëren in de wereld, dan kom je vast te zitten in een never ending cirkle.

Natuurlijk moet je ergens gaan beginnen en ga je gaandeweg meer dingen ontdekken die je leuk vindt. Je zult vaak vallen en opstaan, maar als je merkt dat het toch niet helemaal bij je past, STOP er dan mee en blijf niet te lang in iets hangen wat je niet leuk vindt om te doen.

Leg de focus hier op de reis die je wilt gaan afleggen en niet op het eindresultaat. En ja, je zult af en toe toch leuke bezigheden moeten opofferen als je resultaat wilt behalen. Je zult uit je comfortzone moeten komen en je zult fouten gaan maken en taken moeten doen die niet zo leuk zijn, maar dat is niet erg.

Er is niets mis met vrijheid willen creëren en veel geld verdienen. Alleen kies wel oprecht iets wat bij je past en zorg ervoor dat je snel kunt schakelen als je merkt dat het niet iets is dat je leuk vindt om te doen. Zorg ervoor dat je daarnaast ook echt iets te bieden hebt in de wereld.

Kies iets wat je dagelijks voldoening geeft en ga er dan ook voor. Wanneer je iets hebt gevonden wat volledig bij je past, ga er dan voor 110% voor en geef nooit meer op.

Love