top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

GEEN ZIN IN SOCIALE CONTACTEN? DIT IS DE REDEN WAAROM



Veel mensen denken dat ze de enige zijn die weleens geen zin in sociale contacten hebben. Maar het tegendeel is waar: ongeveer de helft van alle Nederlanders kent het wel.

We willen gewoon lekker thuisblijven, Netflixen en onder een warme deken kruipen. Maar waarom hebben we eigenlijk zo vaak geen zin in sociale contacten?


Geen zin in sociale contacten hebben kan verschillende oorzaken hebben. NLP kan voor verschillende oorzaken helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.



Inhoudsopgave



 

Geen zin in sociale contacten

Volgens deskundigen is er niet één antwoord op deze vraag. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een slechte ervaring in het verleden of met het feit dat we niet lekker in ons vel zitten.


Soms is het ook gewoon een kwestie van de verkeerde timing: we hebben geen zin in sociale contacten omdat we op dat moment moe zijn of omdat we iets anders aan ons hoofd hebben.


Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als je weleens geen zin hebt in sociale contacten. Veel mensen hebben hiermee te maken.


Dus als je denkt dat je gek bent omdat je liever thuisblijft dan dat je naar een feestje gaat, dan kun je gerust ademhalen: je bent niet gek, je bent gewoon menselijk.


Gevolgen van geen sociale contacten hebben


Het kan je misschien verbazen, maar uit onderzoek is gebleken dat sociale contacten net zo belangrijk zijn voor onze gezondheid als gezonde voeding en lichaamsbeweging. Een tekort aan sociale contacten kan zelfs leiden tot een hogere sterftekans.


Dit komt doordat er bij sociale isolatie sprake is van een verhoogde cortisolspiegel en een hogere bloeddruk. Dit kan op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast is sociale isolatie ook een van de risicofactoren voor depressie.


Mensen die weinig sociale contacten hebben, hebben ook een verhoogd risico op dementie. Dit komt doordat ze minder uitdagingen hebben en hun brein minder ‘geleefd’ wordt.


Sociale isolatie is dus niet alleen eenzaamheid, maar het kan ook vervelende lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Probeer daarom zo vaak mogelijk in contact te komen met andere mensen, ook al is het maar heel kort.


Meer sociale contacten opdoen? 10 tips


Meer sociale contacten opdoen

Over het algemeen zijn we sociale wezens die graag contact hebben met anderen. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om sociale contacten te maken of te onderhouden.


Misschien ben je een beetje verlegen of voel je je niet altijd even comfortabel in sociale situaties. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je sociale kring te vergroten en nieuwe contacten te leggen.


1. Doe mee aan activiteiten die je interesseren


Of het nu een sport, een cursus of vrijwilligerswerk is, je ontmoet er altijd mensen met dezelfde interesses. Dit is een makkelijke en leuke manier om nieuwe contacten te maken.


2. Ga naar (open)bare evenementen


Er zijn altijd allerlei soorten activiteiten in de stad of het dorp waar je woont. Kijk eens rond op het internet of er iets interessants voor je bij is.


3. Praat met mensen die je kent


Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar soms is het makkelijker om contact te maken met mensen die je al kent. Ga eens bij iemand langs, spreek mensen aan op het werk of in de supermarkt.


4. Wees open en vriendelijk


Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot mensen die open en vriendelijk zijn. Wees dus niet verlegen of afstandelijk, maar maak oogcontact en toon je glimlach.


5. Durf te praten over jezelf

Mensen houden ervan om over zichzelf te praten, dus probeer een gesprek aan te knopen door vragen te stellen over de ander. Maar wees niet te persoonlijk of onbeleefd.


6. Luister naar wat de ander zegt


Een gesprek gaat twee kanten op, dus naast praten is het ook belangrijk om te luisteren. Laat de ander uitpraten en toon interesse in wat hij of zij te vertellen heeft.


7. Wees niet bang om iets te zeggen


Soms is het lastig om iets te bedenken om te zeggen, maar je hoeft niet altijd diepzinnige gesprekken te voeren. Kleine praatjes over het weer of een recente gebeurtenis kunnen ook leuk zijn.


8. Wees jezelf


Probeer niet iemand anders te zijn, want dan heb je misschien wel moeite om een band op te bouwen. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot anderen die echt zijn en durven te zijn wie ze zijn.


9. Accepteer afwijzing


Soms zal je wel eens worden afgewezen of zal een gesprek niet aanslaan. Accepteer dit en ga gewoon verder met iemand anders.


10. Wees geduldig


Het kan even duren voordat je nieuwe sociale contacten hebt, dus wees geduldig. Blijf je best doen en het zal vanzelf wel goed komen.


Autisme en sociale contacten

Autisme en sociale contacten

Autisme is een aandoening waarbij het moeilijk of soms zelfs onmogelijk is om sociale contacten te maken. Het gevolg hiervan is dat iemand met autisme zich vaak eenzaam voelt.


In Nederland hebben ongeveer 1 op de 150 mensen autisme of een andere vorm van autismespectrumstoornis (ASS).


Autisme is een aandoening die vooral in de hersenen ontstaat. Het is niet bekend wat de oorzaak is, maar er lijken erfelijke factoren een rol te spelen. Autisme komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.


Autisme heeft invloed op de manier waarop iemand contact maakt met anderen, zowel lichamelijk als verbaal. Soms is iemand met autisme niet in staat om contact te maken, soms doet hij of zij dat wel, maar op een andere manier dan anderen.


Het is belangrijk om te weten dat autisme niet betekent dat iemand geen gevoelens heeft. Wel kan het zijn dat iemand moeite heeft om zijn of haar gevoelens uit te drukken.


Autismespectrumstoornissen zijn niet te genezen, maar er is wel behandeling mogelijk. Behandeling is vooral gericht op het verminderen van de klachten en het vergroten van de mogelijkheden.


Zo kunnen er bijvoorbeeld sociale vaardigheidstrainingen worden gevolgd. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als je autisme hebt. Er zijn veel organisaties en instanties die je kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld het Autisme Fonds.


Waarom kunnen sociale contacten vermoeiend zijn?

We kennen het allemaal wel: na een dag hard werken of een intensieve sociale activiteit hebben we vaak een vermoeiend gevoel. Het lijkt dan alsof onze batterijen leeg zijn en we even helemaal opgeladen moeten worden.


Maar waarom zijn sociale contacten eigenlijk zo vermoeiend?


Ons brein


Een onderzoek van de Universiteit van Arizona toont aan dat het vermoeiende effect van sociale contacten te maken heeft met de manier waarop ons brein deze contacten verwerkt.

Wanneer we met anderen praten of interacteren, gebruiken we namelijk een groot deel van onze hersenen. Dit is vergelijkbaar met het hardlopen of een andere fysieke activiteit: het vergt veel energie en na afloop voelen we ons dan ook vermoeid.


De onderzoekers hebben dit vastgesteld door middel van een fMRI-scan, waarbij de hersenactiviteit van de deelnemers werd gemeten.


Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers een aantal sociale en niet-sociale opdrachten uitvoeren, waarbij ze moesten praten met een andere persoon, een monoloog moesten houden of een taak alleen uitvoeren.


De onderzoekers bekeken vervolgens welke hersengebieden het meeste werden aangesproken tijdens de verschillende opdrachten.


Uit de fMRI-scan bleek dat sociale interactie een groot deel van de hersenen aanspreekt, met name de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor aandacht, taal en beweging.


Dit is niet verwonderlijk, want sociale interactie is een complex proces dat veel aandacht, communicatie en beweging vergt.


Daarnaast maakt sociale interactie ook gebruik van andere hersengebieden, zoals die verantwoordelijk zijn voor emoties, geheugen en motivatie.

Dit betekent dat sociale interactie veel energie kost en ons dus moe kan maken.


Emotionele en mentale belasting

Naast de fysieke energie die sociale interactie kost, spelen ook andere factoren mee in het vermoeiende effect van sociale contacten. Zo ervaren we bij sociale interactie vaak een hoge mate van emotionele en mentale belasting.


Wanneer we bijvoorbeeld een gesprek voeren, dan moeten we niet alleen aandacht besteden aan wat de ander zegt, maar ook aan onze eigen reactie. Dit vergt veel focus en energie, waardoor we na afloop vermoeid zijn.


Het nemen van sociale beslissingen


Ook het nemen van sociale beslissingen, zoals het kiezen van een restaurant voor een etentje met vrienden, kan vermoeiend zijn. Dit komt doordat we bij het nemen van sociale beslissingen vaak rekening moeten houden met de wensen van anderen.


We moeten bijvoorbeeld rekening houden met de eetwensen van onze vrienden of we kiezen voor een restaurant dat iedereen leuk vindt. Dit vergt veel mentale energie, waardoor we na afloop moe zijn.


Conclusie over sociale contacten die vermoeiend zijn


Het vermoeiende effect van sociale contacten is dus te verklaren door de fysieke en mentale energie die sociale interactie kost. Wanneer we met anderen praten of interacteren, maken we namelijk gebruik van een groot deel van onze hersenen.


Daarnaast ervaren we bij sociale interactie vaak een hoge mate van emotionele en mentale belasting. Dit kan ervoor zorgen dat we na een sociale activiteit moe zijn en even moeten bijkomen.


Geen zin in sociale contacten hebben kan verschillende oorzaken hebben. NLP kan voor verschillende oorzaken helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.






Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over emoties & gevoelens:


1.549 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page